Sommige bedrijven zijn uitzonderlijk visionair en toonaangevend met het gebruik van de nieuwste technologie. Een voorbeeld van zo'n bedrijf is Picomel Nutrition, gevestigd in Zeewolde. Picomel ontwikkelt en produceert onder eigen merknaam hoogwaardige flesvoeding voor baby's, peuters en jonge kinderen. Het bedrijf levert de verpakking en produceert ook een unieke eigen merkformule voor baby's die een speciaal dieet nodig hebben. Ongeveer 40% van de Nederlandse baby's krijgt voeding die is ontwikkeld door Picomel.
Jan Kees Verhage, oprichter van Picomel, bedacht en ontwierp de 'verticale' fabriek van het bedrijf. Het is de enige fabriek in Nederland met een 'Outstanding'-duurzaamheidscertificaat van BREEAM-NL. Zijn creatieve visie hield ook in dat hij vandaag al de machine van de toekomst wilde ontwikkelen. Om dit te bereiken, deed hij een beroep op machinebouwer Van Mourik, in combinatie met automatiseringstechnologie van OMRON Industrial Automation.
Jan Kees zegt: "We waren op zoek naar een bedrijf dat een totaaloplossing voor automatisering kon bieden. Ook hadden we sterke technische ondersteuning nodig, van proof of concept tot realisatie van het project. Van Mourik raadde OMRON aan en de oplossingen van OMRON zorgden voor de antwoorden die nodig waren voor de uitdagingen waarmee we te maken hadden."
De normen bepalen voor de nieuwe machine
Picomel, Van Mourik en OMRON hebben nauw samengewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw type machine. Om zich aan te passen aan de uitdagingen en problemen in de markt, stelde Picomel een aantal eisen aan de machine. Hij moest een hoge capaciteit hebben, maar ook compact zijn en snelle omschakelingen mogelijk maken. Hij moest geschikt zijn voor producten met variërende afmetingen en voor verschillende blikformaten. Hij moest ook intuïtief zijn, zodat operators geen langdurige en complexe training hoeven te ondergaan. Ten slotte moest hij schaalbaar zijn, zonder verspilling en stiller zijn dan vergelijkbare machines.
Het maken van de nieuwe machine
Jan-Kees voegt toe: "Elke extra vierkante meter vloeroppervlak brengt kosten met zich mee. We wilden ruimte en kosten besparen door een verticale fabriek te bouwen. Ook hadden we compactere machines nodig. Daarom zijn we samen met machinebouwer Van Mourik en de technologische experts van OMRON aan de slag gegaan. Het resultaat was een Servomatic-machine. Dit is een volledig geïntegreerde vul- en sluitmachine voor de verpakking van voeders in blikken. De machine heeft een wereldwijd ongeëvenaard compact formaat (6 m²) en een hoge capaciteit. In een conventionele fabriek zou vier tot vijf keer meer ruimte nodig zijn om dezelfde capaciteit te bereiken."
Martin Dannenberg, Managing Director bij Van Mourik Yeast & Packaging, zegt: "Na diepgaande analyse ontdekten we dat we servotechnologie nodig hadden om dit proces goed te kunnen regelen. Dankzij deze regeling en het feit dat de machine relatief eenvoudig kan worden omgebouwd naar andere formaten, kunnen we verticaal opstarten. Dit betekent dat we in zeer korte tijd van nul naar volledige operationele capaciteit kunnen gaan."