Wat staat er in 2024 te wachten op het gebied van automatisering? Zes voorspellingen van OMRON Europe
Gepubliceerd op 13 december 2023 in Operational Excellence
De opeenvolging van schokkende gebeurtenissen in de afgelopen jaren heeft een nieuw tijdperk ingeluid van verhoogde geopolitieke en economische risico's. Dit betekent dat fabrikanten veerkracht en flexibiliteit aan de dag moeten leggen in hun bedrijfsmodellen en dat ze wereldwijde toeleveringsketens en relaties moeten heroverwegen. Tegelijkertijd neemt de druk toe om ESG-principes op te nemen in de operationele besluitvorming. AI, datawetenschap, digital twins (digitale tweelingen) en detectie-, bewakings- en vision-technologie zullen allemaal essentieel zijn voor de ontwikkeling van automatiserings-, besturings- en controleoplossingen die de productiesector kunnen helpen zich aan te passen aan deze nieuwe realiteit. In deze context wil ik graag de zes belangrijkste trends delen die van invloed zijn op en vorm geven aan industriële automatisering in 2024 en daarna.
Trend nummer 1: ondersteuning van lokale-voor-lokale productie
Trend nummer 2: CX op de voorgrond
Trend nummer 3: OT en IT met elkaar verbinden om de kosten van een flexibele productie te optimaliseren
De verschuiving naar flexibele productie, die al enkele jaren gaande is, wordt steeds sterker en ontwikkelt zich als concept om fabrikanten in staat te stellen snel te presteren als dat nodig is. De productie van HMLV heeft nieuwe niveaus van personalisatie bereikt - met name in de farmaceutische industrie - en flexibele workflows die naadloos kunnen schakelen tussen verschillende producten zijn kenmerkend voor lokale productie. De grootste uitdaging van flexibele productie is echter om deze financieel levensvatbaar te maken. OMRON is van mening dat het verbinden van de OT-wereld met de IT-wereld de sleutel is tot het optimaliseren van de engineeringkosten en voorspelt dat in 2024 en daarna digital twinning op grote schaal voor dit doel zal worden toegepast. Met digital-twin-technologie kunnen bedrijven de productie opnieuw ontwerpen en wijzigingen in een virtuele omgeving testen. Dit verkort niet alleen de ontwikkelingstijd, maar vermindert ook de risico's en optimaliseert de projectkosten.
Trend nummer 4: gegevensanalyse om beslissingen op basis van duurzaamheid te nemen
Fabrikanten maken niet alleen gebruik van virtual reality om de kosten te optimaliseren, maar vertrouwen in toenemende mate op machinebewaking in de echte wereld om flexibele, lokale productieactiviteiten gestroomlijnder en duurzamer te maken. Fabrikanten in alle sectoren willen het grondstof- en energieverbruik terugdringen en zoeken naar oplossingen van hun automatiseringsbedrijven. In een fabrieksomgeving kunnen gegevensacquisitie en -analyse in combinatie met hoogwaardige besturingssystemen verbeteringen op dit gebied stimuleren. Daarom heeft OMRON i-BELT ontwikkeld, een service die gebruikmaakt van de principes van het Internet of Things (IoT) en gegevensanalyse, om de efficiëntie van geautomatiseerde systemen te verbeteren.
Trend nummer 5: toegespitste focus op veiligheid stuurt geautomatiseerde inspectie aan
Een andere uitdaging die een flexibele productie met zich meebrengt, is het handhaven van veiligheids- en kwaliteitsnormen. Dat komt doordat hoe meer variabelen er in de productiemix zijn, hoe groter de kans op fouten en problemen is. In een wereld waar merken steeds vaker onder de aandacht van het publiek worden gebracht en reputaties in een oogwenk kunnen worden vernietigd, nemen bedrijven veiligheid meer dan ooit serieus. Dit is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van geautomatiseerde AI-gestuurde inspectiesystemen die de veiligheid, integriteit en kwaliteit van elk afzonderlijk product garanderen - zelfs bij batchgrootte één.
Trend nummer 6: AI aan de edge en verder
In het dagelijks leven kan de almacht van AI als een bedreiging worden beschouwd, maar op het gebied van industriële automatisering, vertegenwoordigt AI een enorme - en nog grotendeels onaangeboorde - kans om voortdurend de systeemprestaties te verbeteren.
OMRON past AI 'aan de edge' toe in robotica, controllers en vision-systemen. We gebruiken deze om zeer kleine defecten in gespiegelde oppervlakken te identificeren en om storingen in verpakkingsmachines te detecteren. Onze opdracht voor wat betreft AI is de productieomgeving en we zullen het gebruik ervan in dit proces blijven onderzoeken en bevorderen.
In de komende jaren zal de overgang naar een nieuw paradigma van een volledig flexibele productie een dominerende rol vervullen en de richting van automatiseringsontwikkelingen bepalen. Hierdoor kunnen bedrijven toekomstige uitdagingen in de toeleveringsketen aangaan en tegelijkertijd aan de eisen van klanten voldoen. Tegelijkertijd zullen we een verschuiving zien naar een meer autonome productie, waarbij kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid voorop staan.