Teklas, een wereldleider op het gebied van koelsystemen voor voertuigen, wilde de interne logistiek stroomlijnen. Ze verhoogden hun efficiëntie met de mobiele robots van OMRON.
Teklas, een wereldleider op het gebied van vloeistofbeheersystemen, exploiteert 12 fabrieken in 6 landen en verbetert voortdurend haar positie in de automobielsector. Teklas is gespecialiseerd in geavanceerde oplossingen voor thermisch en vloeistofbeheer voor de automobielsector. Haar aanbod omvat systemen voor vloeistofcirculatie, thermisch beheer en airconditioning, die wereldwijd grote autofabrikanten van dienst zijn. Met een duidelijke focus op operationele efficiëntie heeft Teklas belangrijke stappen gezet bij het moderniseren van haar intralogistiek door samenwerking met Peak Porter.
Peak Porter is gespecialiseerd in geautomatiseerde, intralogistieke oplossingen voor interne logistieke processen en optimaliseert opslag-, transport- en verwerkingsactiviteiten. Dankzij deze samenwerking kon Teklas de opslagprocessen automatiseren met behulp van autonome mobiele robots (AMRs) van OMRON. Door deze technologieën te integreren, heeft Teklas met succes de duurzaamheid en efficiëntie van haar faciliteiten verbeterd.
Door te kiezen voor robottechnologieën in productie- en opslagprocessen, is Teklas erin geslaagd fouten te minimaliseren en handmatig arbeid te verminderen. Hierdoor zijn onderbrekingen en problemen in de bedrijfsvoering grotendeels geëlimineerd. Het bedrijf is ook zeer tevreden over de resultaten van de integratie van automatische intralogistieksystemen van Peak Porter.
De nieuwe autonome automatische transportoplossing vervangt handmatige processen
De Logistics and Planning Manager bij Teklas legt uit met welke uitdagingen ze te maken hadden met hun oude handmatige magazijnen en de overgang naar het geautomatiseerde magazijn:
"In ons AMR-proces gebruiken we mobiele robots van OMRON. Deze robots pakken inkomende producten op, laden ze op een transportband met een andere robotarm in doosvorm en verspreiden ze automatisch naar specifieke locaties binnen de cellen. Op deze manier voeren we alle interne menselijke bewegingen en andere personeelstaken volledig uit met robots. Tijdens de eerste installatie brengen we eerst de routes voor de robots in kaart, zodat ze automatisch naar de aangewezen stations gaan om producten af te leveren en op te halen. We gebruiken een barcodesysteem om dit proces te vergemakkelijken. Het barcodesysteem zorgt voor automatische identificatie van de dozen, zodat de robots weten welk onderdeel naar welke locatie moet worden gebracht. Voorheen werden deze taken handmatig uitgevoerd. In feite zouden één of twee medewerkers komen, de dooscodes controleren en deze vervolgens handmatig plaatsen in de cellen met behulp van een pallettruck. Nu kunnen we dit allemaal met robots."