Intelligente automatisering als motor voor verandering
Gepubliceerd op 31 mei 2024 in Sustainable Manufacturing
De productiesector is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen¹, waarmee deze evenals de transportsector de op een na grootste uitstoter van CO2 is. Dit betekent dat het verkleinen van de CO2-voetafdruk in de productiesector een essentiële rol zal spelen bij het beperken van onze impact op klimaatverandering.
Het is tijd dat de productiesector niet langer een bron van problemen is, maar zijn potentieel benut door een van de bronnen van oplossingen te zijn, die klimaatverandering tegengaat en daarbij automatisering gebruikt als motor voor verandering.
Dit weerspiegelt de overtuiging van onze oprichter dat we als bedrijf de verantwoordelijkheid hebben om iets terug te geven aan de samenleving waarin we actief zijn. Ruim 90 jaar geleden is OMRON ontstaan uit de visie van oprichter Kazuma Tateishi, namelijk technologie gebruiken om een betere wereld te creëren.
Tateishi's ethos van "levens verbeteren en bijdragen aan een betere samenleving" is nu relevanter dan ooit, gezien de klimaatuitdagingen waarmee we als samenleving worden geconfronteerd. Maar hoe kan de productie een positief verschil maken?
Intelligente automatisering in combinatie met duurzaamheid
Ik ben van mening dat intelligente automatisering een van de krachtigste tools is die de productiesector heeft om de impact van klimaatverandering te beperken. Door de integratie van automatisering en digitalisering kunnen bedrijven hun activiteiten optimaliseren en de efficiëntie van het gebruik van hulpbronnen verbeteren. Ons doel is om onze klanten te helpen veerkrachtige productievestigingen te creëren door verlaging van het energieverbruik en tegelijkertijd duurzame bedrijfsgroei te garanderen door een hogere productiviteit. Naast het bieden van oplossingen die de energie-efficiëntie verbeteren en de hoeveelheid afval verminderen, werken we hieraan door samen te werken met onze partners om duurzame praktijken in de hele productiesector te ontdekken, kennis te delen en nieuwe initiatieven binnen onze industrie te omarmen.
Naar mijn mening zijn de volgende punten de eerste verbetergebieden waar fabrikanten naar moeten kijken bij het implementeren van innovatieve automatiseringsoplossingen en de overgang naar duurzamere productieprocessen.
Energie-efficiëntie: Industriële automatisering kan de energie-efficiëntie in productieprocessen aanzienlijk verbeteren. Dankzij automatisering kunnen fabrikanten het energieverbruik optimaliseren en de CO2-uitstoot minimaliseren. Enkele voorbeelden van oplossingen zijn het gebruik van slimme sensoren, geavanceerde regelsystemen en real-time bewaking om het energieverbruik te optimaliseren en verbeterpunten te identificeren.
Afvalvermindering en recycling: Industriële automatisering kan fabrikanten helpen om effectieve programma's voor afvalvermindering en recycling te implementeren, bijvoorbeeld met behulp van oplossingen voor machine-vision en traceerbaarheid. Door processen voor materiaalverwerking en -sortering te automatiseren, kunnen fabrikanten afvalmaterialen nauwkeurig scheiden en recyclen, waardoor de hoeveelheid afval afneemt en een circulaire economie wordt bevorderd. Net als bij het vorige punt maakt automatisering ook real-time bewaking van productieprocessen mogelijk om inefficiënties die leiden tot afvalproductie te identificeren en aan te pakken.
Voorspellend onderhoud en datawetenschap: Strategieën voor voorspellend onderhoud kunnen fabrikanten helpen de uitvaltijd van apparatuur te verminderen, de levensduur van machines te verlengen en het verbruik van hulpbronnen te minimaliseren. Dankzij slimme sensoren, bewakingsapparatuur en gegevensanalyse kunnen fabrikanten de prestaties van apparatuur monitoren, mogelijke storingen detecteren voordat ze zich voordoen en onderhoudsactiviteiten proactief plannen.
Verwerking van duurzame materialen: De nieuwste innovaties op het gebied van industriële automatiseringsoplossingen, zoals sealing- en roboticaoplossingen, kunnen fabrikanten helpen om duurzamere verpakkingsmaterialen te verwerken en de hoeveelheid kunststof te verminderen. Productielijnen kunnen flexibeler worden voor het overschakelen op nieuwe materialen. Automatisering draagt ook bij aan de nauwkeurigheid van het sorteren en verwerken en verbetering van productkwaliteit en -consistentie.
Hoewel de sector nog een lange weg te gaan heeft, is het fundamenteel dat mensen en planeet centraal staan bij beslissingen en acties, of het nu gaat om het implementeren van automatisering die mensen meer mogelijkheden biedt of het streven naar energie-efficiëntere productieprocessen, en dat alles terwijl ethische praktijken worden toegepast en nageleefd in de gehele waardeketen.
Ik kijk uit naar een toekomst van industriële automatiseringsinnovatie, gecombineerd met duurzaamheid, terwijl we ernaar streven een productiesector te vormen die zowel concurrerend als CO2-neutraal is.
¹ Wereldwijde uitstoot van broeikasgassen