Van optimalisatie tot autonomie - OMRON's Top vijf trends op het gebied van productieautomatisering in 2025
Gepubliceerd op 4 januari 2025 in AI
Trend 1 Slimmer onderhoud en datagestuurde automatisering
Datagestuurde automatisering gaat niet alleen over het vaststellen wanneer er iets misgaat, maar ook over het gebruik van die gegevens om productieprocessen te optimaliseren. In de visie van OMRON brengt "Sensing & Control + Think" geavanceerde sensoren, besturingstechnologieën en gegevensanalyse samen om systemen in staat te stellen te leren van hun omgeving en aanpassingen te maken om de efficiëntie en productiviteit autonoom te verbeteren. Deze technologie is een hoeksteen van de overstap naar autonome productie, waar real-time gegevens van sensoren en machines de besluitvorming stimuleren.
Trend 2 Adaptieve systemen voor slimme productie
In sectoren zoals halfgeleiderproductie, waar precisie essentieel is, kunnen de inspectiesystemen met hoge resolutie van OMRON, zoals de VT-X950 met geavanceerde röntgen- en CT-scans, defecten op microniveau in real-time detecteren. Hierdoor kunnen fabrikanten fouten onmiddellijk corrigeren, wat de opbrengst aanzienlijk verhoogt en verspilling vermindert. Deze adaptieve systemen vertegenwoordigen de toekomst van kwaliteitscontrole in de productie, waar machines zichzelf continu controleren en aanpassen voor optimale prestaties.
Trend 3 Samen creëren als drijfveer voor innovatie
Samen creëren bevordert een snellere technologische ontwikkeling en zorgt ervoor dat de ontwikkelde oplossingen nauw aansluiten op de behoeften van de markt en de maatschappij. Technologieën van de volgende generatie versnellen bijvoorbeeld innovatie van de materialen door de eigenschappen van nieuwe materialen te voorspellen op basis van hun moleculaire structuren. Door samen te werken met onderzoeksinstellingen en universiteiten creëert OMRON nieuwe innovatiemogelijkheden die onmogelijk zouden zijn binnen de grenzen van één organisatie.
Trend 4 Energiezuinigheid door slimmer ontwerp van producten en onderdelen
Industrieën staan onder steeds meer druk om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Traditionele voedingsapparaten op basis van siliconen zijn al lange tijd de meest gebruikte voedingsapparaten in industriële systemen, maar ze hebben beperkingen wat betreft efficiëntie en grootte. De investering van OMRON in GaN-technologie (galliumnitride) pakt deze uitdagingen aan door hoogwaardige stroomconversie met minimaal energieverlies te leveren. GaN-apparaten bieden meer vermogen met een compacter formaat, wat resulteert in minuscule componenten die minder energie nodig hebben om te werken en tegelijkertijd de warmteproductie verminderen. Dit is vooral interessant voor sectoren zoals de automobielindustrie, waar lichtere, energiezuinigere onderdelen essentieel zijn voor de productie van elektrische voertuigen (EV's).Trend 5 Ethische AI en transparante besluitvorming
Naarmate AI steeds meer wordt geïntegreerd in industriële systemen, worden ethische overwegingen over het gebruik ervan steeds belangrijker. Bij de productie betekent dit dat er systemen worden gecreëerd waarin beslissingen op basis van AI kunnen worden gecontroleerd en begrepen, zodat bedrijven de controle over hun activiteiten behouden en tegelijkertijd profiteren van de efficiëntie die AI biedt. Ethische AI zal naar verwachting een steeds belangrijkere rol spelen naarmate fabrieken meer autonoom worden. Transparantie in AI-besluitvorming is essentieel voor het behoud van het vertrouwen tussen bedrijven, werknemers en belanghebbenden.
Naarmate we verder ontwikkelen in de autonome samenleving, ontwikkelen we de manier waarop we industriële automatisering benaderen fundamenteel. Voorspellend onderhoud, adaptieve regeling en samen creëren zijn een realiteit die de productie vandaag de dag opnieuw vorm geeft. Met elke innovatie, van real-time gegevensanalyse tot geavanceerde materiaalwetenschap, verbeteren we niet alleen processen, maar bieden we systemen ook de mogelijkheid om zelfstandig te denken, leren en handelen. Samen moeten we slimmere, veerkrachtigere productiesystemen bouwen voor een complexe, steeds veranderende wereld.
Zie Geïntegreerd rapport van OMRON voor meer informatie