Kan Artificial Intelligence (AI) in robotsystemen de onderdelen van functionele veiligheid managen?
Gepubliceerd op 13 april 2023 in AI
Auteurs: Josep Plassa, Safety Product Marketing Manager bij OMRON Europe en Atsushi Oshiro, Manager bij het OMRON Development Center
Robots en AI-systemen zijn een integraal onderdeel geworden van industriële productielocaties. Om de veiligheid van werknemers tijdens het gebruik van robots te garanderen, is een gedetailleerde risicobeoordeling noodzakelijk. Deze beoordeling wordt uitgevoerd vanuit het perspectief van functionele veiligheid, waarbij de vijf hoofdelementen worden onderzocht die door robots worden toegepast om autonome besturingsacties te bepalen: omgevingsherkenning, actieplanning, trajectgeneratie, motion control en meting.
Problemen met AI en functionele veiligheid
Evaluatie van functionele veiligheid van robots met geïntegreerde AI-systemen heeft twee belangrijke problemen aan het licht gebracht: de moeilijkheid om de status van AI-systemen te beoordelen en verschillen in maatstaven voor prestatie-evaluatie tussen functionele veiligheid en AI-systemen.
Het kan lastig zijn om de status van AI-systemen te bepalen, met name voor neuronale netwerken met een complexe architectuur van knooppunten of lagen. Het probleem ligt in het diagnosticeren van beoordelingsresultaten, waardoor het onmogelijk is om de normaliteit van het systeem te beoordelen. Er worden bijvoorbeeld stochastische beslissingen genomen wanneer AI-systemen uitvallen, wat betekent dat een dergelijk systeem niet kan worden behandeld als een deterministisch systeem. Dit maakt het moeilijk om het te evalueren als onderdeel van de veiligheidsgerelateerde onderdelen van het controlesysteem voor functionele veiligheid.
Maatstaven voor prestatie-evaluatie van AI omvatten nauwkeurigheid, precisie, onthouden en specificiteit. AI is echter afhankelijk van gegevens voor leren die geen rekening houden met variaties in tijdreeksen. Daardoor verandert de foutwaarschijnlijkheid van AI-systemen van tijd tot tijd, waardoor het lastig wordt om hun prestaties te evalueren vanuit het perspectief van functionele veiligheid, waarbij de foutwaarschijnlijkheid tijdens bedrijf op locatie als constante wordt geëvalueerd.
Onderzoek van de bovenstaande problemen benadrukt het feit dat het evalueren van de veiligheid van AI-systemen geen gemakkelijke opgave is. Het verbeteren van de voordelen van productiesystemen die collaborative robots en AI gebruiken, moet daarom beperkt blijven tot bepaalde gebieden.
Conclusie
De conclusie is dat, hoewel robots en AI-systemen veel voordelen bieden voor industriële productielocaties, de veiligheid van werknemers van het grootste belang is. Daarom is een gedetailleerde risicobeoordeling vanuit het perspectief van functionele veiligheid noodzakelijk. De evaluatie van de veiligheidsprestaties van AI-systemen is echter een uitdaging, waardoor het noodzakelijk is om het gebruik van robots met geïntegreerde AI te beperken tot specifieke gebieden. Het onderzoek van deze problemen vraagt om innovatieve oplossingen die de veiligheid van robots met geïntegreerde AI-systemen verbeteren.
Neem contact met ons op voor meer informatie