Samenkomst van twee werelden: IT en OT in industriële automatisering
Gepubliceerd op 22 september 2023 in Operational Excellence
Toekomstgerichte fabrikanten streven hun idealen van flexibele, efficiënte en duurzame productie na door digitale transformatie in al zijn facetten te onderzoeken. Echter, naarmate de belangstelling voor digitalisering toeneemt, wordt het duidelijk dat er een enorme kloof bestaat tussen de werelden van OT (Operational Technology) en IT (Information Technology). En deze kloof moet worden overbrugd om de huidige visie voor fabrieken van de toekomst de realiteit van morgen te laten worden.
Maar voordat we kijken waarom een samenkomst van IT en OT noodzakelijk is en hoe dit kan worden bereikt, gaan we terug naar de basis en ontkrachten we enkele misverstanden rond de terminologie.
Van zelfstandige oplossingen tot ecosystemen
Wanneer het echte leven en virtual reality samenkomen
Dit verklaart hoe IT en OT kunnen worden samengebracht, maar legt niet uit waarom dit noodzakelijk is. Daarom een kleine anekdote als voorbeeld van de behoefte aan IT/OT-connectiviteit: een van mijn twee jongens besteedt veel tijd aan het spelen met een flight simulator. In de virtuele wereld zijn zijn pilotenvaardigheden ongeëvenaard. Toch zou ik het niet aan hem toevertrouwen om met een echt vliegtuig te vliegen, omdat hij geen ervaring in de echte wereld heeft.
Hetzelfde geldt in de wereld van industriële automatisering. De IT-provider kan een virtuele tweeling van een fabriek, een systeem of een productielijn maken, maar wat ontbreekt, is echte kennis van processen en het gedrag van apparatuur. Als er een wijziging wordt aangebracht in de virtuele tweeling om het proces te optimaliseren, weet de IT-specialist daarom niet of dit haalbaar is in de werkelijke productieomgeving. Dit is waar de OT-provider toegevoegde waarde levert: door de tweeling van gegevens te voorzien waarmee deze begrijpt hoe het systeem zich in werkelijkheid zal gedragen. Op deze manier werken IT en OT samen en vertalen ze de inzichten uit beide werelden in een geheel dat tot tastbare verbeteringen leidt, of het nu gaat om een snellere time-to-market voor een nieuw product of efficiënter gebruik van arbeid en bedrijfsmiddelen.
Het is belangrijk om te benadrukken dat dit niet hetzelfde is als het maken van een eenmalige simulatie van een proces of een machine. De virtuele tweeling is een realtime-weergave van het fysieke systeem en kan op de levensduur van een systeem of product worden toegepast. Er is dus altijd een mogelijkheid om, in een veilige parallelle digitale omgeving, te controleren hoe nieuwe materialen, nieuwe ingrediënten of nieuwe gereedschappen zich zullen gedragen. De continue bewaking van de machine of het proces kan ook worden benut ten behoeve van preventief onderhoud en energiebeheer.
IT/OT-connectiviteit in actie
Er zijn talloze voorbeelden van hoe IT/OT-connectiviteit voordelen kan opleveren voor sectoren zoals e-mobiliteit, farmaceutische industrie en intralogistiek. Door een virtueel model van een nieuwe machine of lijn te maken, kan het risico van projecten worden verminderd en kan de tijd die nodig is om de installatie te bouwen en te testen aanzienlijk worden verkort. Fouten worden dan namelijk alleen in de virtuele wereld gemaakt, en niet in de echte wereld waarin ze kostbaar zouden zijn. Dit is gunstig voor iedere productiesector, maar met name voor de automatiseringsindustrie, waar de druk enorm is om de time-to-market te versnellen en het risico op mislukken van nieuwe producten tot een minimum te beperken.
Een ander voorbeeld van de samenkomst van IT en OT is waar SCADA-systemen (IT) visualiseren wat er op de productielijn gebeurt, door realtime gegevens te registreren via een verbinding met OT-lijnelementen. Vervolgens wordt Edge Control (OT) toegepast om snel feedback te geven aan het proces, zodat er onmiddellijk aanpassingen kunnen worden gedaan.
Samenwerking is essentieel
Interactieve, geïntegreerde, autonome en intelligente automatiseringsoplossingen hebben het potentieel om de productie te transformeren. Om echte toegevoegde waarde te kunnen leveren, moeten deze oplossingen echter naadloos IT en OT integreren. Gelukkig wordt dit mogelijk gemaakt door het creëren van eco-systemen, met interessante implicaties voor het ontwerpen van flexibele en toekomstbestendige productiesystemen.
Neem contact met ons op voor meer informatie