Aanmelden

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot Bluengineering

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

Een collaborative robot voert een intelligente etikettering uit op verschillende productformaten, waardoor de uitvaltijd als gevolg van formaatveranderingen met wel 70% wordt verminderd. Deze oplossing is ontwikkeld door Bluengineering voor Gruppo Romani in Italië.

  • 0:00 -   Traceerbaarheid 4.0 door gestroomlijnde etikettering van verpakkingen met cobots

De nauwkeurige etikettering van verpakkingen van een productielijn kan complex en arbeidsintensief zijn. Dit geldt vooral als de verpakkingen breekbare materialen bevatten. Etikettering is een proces dat zich leent voor automatisering – in het bijzonder door het gebruik van collaboratieve robots (cobots) die naast mensen kunnen werken. Eén organisatie die een oplossing voor dit proces met een cobot heeft ontwikkeld, is Bluengineering, onderdeel van Gruppo Romani SpA in Italië.

Het zoeken naar een oplossing

Bluengineering is gespecialiseerd in procesbeheersing in de keramische industrie. Voor de automatisering van het etiketteringsproces van de pakketten bij Gruppo Romani kozen ze voor de OMRON TM5-cobot, die veelzijdig en aanpasbaar is en een geïntegreerd vision-systeem bevat.

Het bedrijf moest in staat zijn om etiketten op een van de vier zijden van uitgaande pakketten aan te brengen en om snel formaatwijzigingen te regelen zonder ingewikkelde bewerkingen te hoeven doen. De OMRON-cobot was ideaal, omdat deze een bereik van 700 mm heeft en in slechts een paar minuten kan leren hoe pakketten van verschillende afmetingen en vormen moeten worden verwerkt. De operator kan de grijp-, bewegings- en plaatsingspunten van de robot handmatig definiëren.

blue engineering newsletter images a fcard sol

De cobot voert de meeste repetitieve handelingen uit die betrekking hebben op het etiketteren, waardoor werknemers zich vrij kunnen concentreren op activiteiten die een grotere toegevoegde waarde bieden. Het collaboratieve karakter van de machine betekent dat de robot veilig kan werken in aanwezigheid van fabrieksmedewerkers. Dit is mogelijk dankzij de geïntegreerde bewakingsfuncties, die de kracht en druk die in de nabijheid van de operator wordt uitgeoefend dynamisch beperken. De cobot kan worden geprogrammeerd om te stoppen of om alle mogelijke communicatie te beoordelen die beperkingen kunnen opleggen aan de acties ervan. Dit zorgt ervoor dat elk onbedoeld contact met mensen hen absoluut niet in gevaar brengt.

Snel en veelzijdig etiketteren

Het geïntegreerde vision-systeem van de OMRON-cobot stelt de cobot in staat de barcodes of QR-codes op een label af te lezen, de juiste positionering van het pakket in te stellen en de pakketten te volgen en te controleren. Alle gegevens worden verzonden naar en centraal beheerd door een OMRON NX102 PLC (programmeerbare logische controller), die is aangesloten op het MES (Manufacturing Execution System). Hiermee krijgt u een integraal overzicht van de gehele productiecyclus in real-time. Vanaf de terminal kan de operator de status van de productie zien, de batches die onderweg zijn, het aantal etiketten, evenals de snelheid en de wijze waarop die etiketten moeten worden afgedrukt en aangebracht.

blue engineering newsletter images b fcard sol

De cobot heeft voor een meer continue en efficiëntere oplossing voor etiketteringsbewerkingen gezorgd. Het biedt met name een zeer snelle en veelzijdige methode om met verschillende productformaten om te gaan. En dit leidt tot andere concrete voordelen: cobots kunnen de uitvaltijd als gevolg van formaatwijzigingen met wel 70% verminderen in vergelijking met een traditioneel mechanisch systeem via assen. Dit alles wordt bereikt terwijl steeds wordt gelet op de maximale veiligheid van het personeel in de buurt.

Lees meer over onze collaborative robots

Download full case study