Aanmelden

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot Traceerbaarheid in de auto-industrie: waar de aandacht van besluitvormers en deskundigen nu naar moet uitgaan

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

Flexible Manufacturing
automation blog

Traceerbaarheid in de auto-industrie: waar de aandacht van besluitvormers en deskundigen nu naar moet uitgaan

Gepubliceerd op 23 mei 2022 in Flexible Manufacturing

Van e-mobiliteit tot autonoom rijden, van een gebrek aan vaardigheden tot digitalisering: de auto-industrie ondergaat een ingrijpende verandering, die bijvoorbeeld wordt gekenmerkt door een verschuiving naar geglobaliseerde platformen en gestandaardiseerde voertuigarchitecturen. Enerzijds wordt de productie steeds efficiënter, anderzijds kan zelfs één defect onderdeel verstrekkender gevolgen hebben dan ooit tevoren. Autofabrikanten worden geconfronteerd met kostbare terugroepacties en moeten voldoen aan steeds complexere eisen en strengere specificaties. Is traceerbaarheid de moeite waard als dit betekent dat er tot 20.000 onderdelen per voertuig moeten worden gelabeld? Ja, maar er zijn krachtige lees- en verificatietechnologieën en krachtige software nodig om al die gegevens te kunnen interpreteren.

Er zijn verschillende redenen waarom fabrikanten een nauwkeurige administratie van de onderdelen en componenten van een nieuwe auto moeten bijhouden. Vanuit kwaliteitsoogpunt helpt barcodetracering bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de juiste onderdelen worden gemonteerd. Nog belangrijker is echter de mogelijkheid om elk auto-onderdeel te volgen tot de oorspronkelijke leverancier. Bij een terugroepactie of de ontdekking van een defect onderdeel moeten fabrikanten snel en volledig kunnen achterhalen waar elk onderdeel vandaan komt. Dit wordt aangevuld met informatie zoals het batchnummer, de productiedatum en andere belangrijke informatie om vast te stellen in welke voertuigen een onderdeel defect is. Aanbevelingen en normen van AIAG, VDA, ANSI en ISO specificeren de details. Aangezien de auto-industrie globaliseert, zal de wereldwijde productie van lichte voertuigen tegen 2023 naar verwachting ongeveer 96 miljoen eenheden bedragen. Dit betekent dat zelfs één defect onderdeel een enorme impact kan hebben en dus koste wat kost moet worden voorkomen.

Waarom is traceerbaarheid dan zo belangrijk?

Het documenteren van de herkomst en geschiedenis van onderdelen is cruciaal om snelle en kostenefficiënte terugroepacties te garanderen. Als de herkomst van een onderdeel niet volledig is gedocumenteerd, moeten er veel meer voertuigen worden teruggeroepen dan nodig is, waardoor de kosten aanzienlijk stijgen. Andere belangrijke voordelen zijn:
 
  • Traceerbaarheid minimaliseert namaak, omdat originele onderdelen kunnen worden getraceerd naar hun herkomst.
  • Het stroomlijnen van het productieproces met directe identificatie van onderdelen, labels of RFID-tags, terwijl realtime traceerbaarheidssystemen procesinformatie op alle niveaus van het productieproces verzenden, maakt optimalisering van de toeleveringsketen en kortere doorlooptijden mogelijk. Deze systemen bewaken en vergelijken productielijnen en verstrekken de gegevens die nodig zijn om na te gaan welke productiestappen langer duren dan verwacht en waarom.
  • Sommige fabrikanten spreiden de kosten van productiemiddelen en productontwikkeling over een bredere productiebasis, vooral in grote ondernemingen. Het nadeel daarvan is dat één defect - of namaak - onderdeel een enorme impact kan hebben. Betrouwbare traceerbaarheidssystemen zijn daarom belangrijker dan ooit. Het grote systeem van leveranciers dat door de wereldwijd gestandaardiseerde architectuur ontstaat, vereist realtime zichtbaarheid,  zodat problemen snel kunnen worden verholpen voordat ze van invloed zijn op miljoenen nieuwe auto's die op de markt komen.

Er is behoefte aan compacte barcodelezers

Barcodes zorgen ervoor dat elk onderdeel van een unieke identificatie is voorzien, waar het ook naartoe gaat. Meestal gaat het om een Direct Part Mark (DPM) dat rechtstreeks op het onderdeel zelf is geëtst of gedrukt. Tot de belangrijkste gegevens die voor traceerbaarheidsdoeleinden in de auto-industrie worden gecodeerd, behoren onder andere het onderdeel-, serie-, partij- of modelnummer. Andere informatie die in barcodes kan worden gecodeerd, is de oorspronkelijke fabrikant, de plaats van oorsprong, de productietijd en -datum, de vervaldatum, de productie- of assemblagefaciliteit, de bij de assemblage gebruikte onderdelen en/of de softwareversie.
Telkens wanneer er in de fabriek een code wordt gelezen, stuurt het traceerbaarheidssysteem die gegevens door naar een MES-systeem (Manufacturing Execution System) of ERP-software (Enterprise Resource Planning), zodat onderdelen correct kunnen worden gebundeld en andere elementen van de productielijn op basis van data worden aangestuurd. Traceerbaarheid wordt gebruikt om aandrijflijnonderdelen te labelen met specifieke afmetingen om te garanderen dat ze perfect passen. Automatisering van processen vermindert de kans op fouten hierbij aanzienlijk. Krachtige lezers moeten een groot aantal codes kunnen lezen zonder complexe software-installatie en zelfs als de code vervormd, vervaagd of beschadigd is.
Om ervoor te zorgen dat elk onderdeel van de vereiste gegevens is voorzien, moeten sommige barcodes erg klein maar toch goed leesbaar zijn. Voor deze kleine barcodes zijn, net als voor beschadigde barcodes, krachtige barcodelezers nodig die de gegevens met de vereiste snelheid en nauwkeurigheid kunnen lezen. Aangezien steeds meer markeringen eerder in het productieproces worden aangebracht, neemt de kans toe dat deze in de zware omstandigheden van de fabriek beschadigd raken. Blootstelling aan hitte, spatten of bijtende industriële chemicaliën kan barcodes beschadigen, zelfs als ze zijn aangebracht met een permanente methode zoals lasermarkering. Om te bevestigen dat de barcodes van goede kwaliteit zijn en gedurende de hele levensduur van het onderdeel leesbaar blijven, kunnen fabrikanten een barcodeverificatiesysteem opzetten om ze te toetsen aan internationale normen zoals ISO/IEC 29158. Diagnosetools in de verificatiesoftware moeten ook informatie verschaffen over probleemoplossing, zodat de markeerapparatuur kan worden aangepast en de kwaliteit van de barcode kan worden verbeterd. Deze barcodeverificatiesystemen kunnen zowel voor Direct Part Marks (DPM) als voor traditionele labels worden gebruikt.

Vezellasermarkering en geïntegreerde SQL-clients

Om betrouwbare traceerbaarheid mogelijk te maken, is een belangrijke rol weggelegd voor vezellasermarkeerders [link invoegen: https://industrial.omron.eu/en/solutions/food-beverage-industry/applications/laser-marking]: machines die zeer duurzame markeringen met een uitzonderlijk hoge resolutie kunnen aanbrengen op een breed scala aan materialen. De MX-Z-serie van OMRON is bijzonder eenvoudig te integreren met andere systemen en besturingen, wat markering flexibeler maakt. Ook handig zijn geïntegreerde SQL- of MQTT-clients om gegevens direct over te brengen naar een SQL-database of een ander systeem, zodat controllers traceerbaarheidsgegevens kunnen verwerken zonder de prestaties van de machinebesturing in gevaar te brengen.

Conclusie: traceerbaarheid is een integraal onderdeel van moderne productie

Traceerbaarheidssystemen bieden een manier om procesveranderingen in context te plaatsen en de effecten ervan op de kwaliteit van het resulterende product te analyseren. Zij helpen risico's op te sporen, de gevolgen ervan te beperken en in het algemeen een staat van voortdurende waakzaamheid te handhaven. Hoewel traceerbaarheid complex lijkt, is de onderliggende structuur relatief eenvoudig. Door unieke barcodes aan te brengen tijdens de productie en deze codes gedurende het assemblageproces te scannen, kunnen fabrikanten grote hoeveelheden gegevens over de locatie en geschiedenis van elk item op elk tijdstip verzamelen en opslaan.

Autofabrikanten worden momenteel geconfronteerd met een aantal dringende en complexe uitdagingen die een uitgebreide en betrouwbare documentatie en traceerbaarheid vereisen. Om toekomstbestendig en concurrerend te zijn, hebben bedrijven daarom krachtige automatiserings- en roboticaoplossingen nodig, in combinatie met slimme en geïntegreerde traceerbaarheidsoplossingen zoals lasermarkeerders, barcodelezers, barcodeverificatiesystemen en controllers die gegevens kunnen vastleggen en analyseren zonder de productie te hinderen.

De traceerbaarheidsoplossingen van OMRON

Ons wereldwijde aanbod aan producten en oplossingen voor traceerbaarheid is geïntegreerd, intelligent en interactief. Het complete automatiseringsplatform van OMRON omvat programmeerbare logische controllers, motion controllers, machine-vision-systemen, veiligheidstechnologie en robotica om een complete traceerbaarheidsoplossing voor gegevensbeheer, inspectie en intern transport mogelijk te maken. De IoT-apparaten communiceren gegevens naadloos met elkaar en over meerdere dataniveaus binnen een organisatie (MES of ERP). Meer informatie: http://industrial.omron.eu.
Technologie van OMRON om traceerbaarheid in de auto-industrie te verbeteren

De MX-Z2000H-serie vezellasermarkeerders van OMRON voor snelle en permanente markering van hoge kwaliteit voor metaal, kunststof/hars en andere materialen.

OMRON MicroHAWK met weblink-software voor nauwkeurige traceerbaarheid en inspectie-oplossingen.

OMRON Sysmac SQL- en MQTT-controllers voor eenvoudige gegevensverzameling en -koppeling

Neem contact op met Omron-specialisten

Hebt u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.
  • Nico Hooiveld

    Nico Hooiveld

    EMEA Market Manager at Omron Industrial Automation Europe