Aanmelden

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot De energie- en brandstofcrisis doorstaan door middel van automatisering

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

Robotics
Automatisering
AI

De energie- en brandstofcrisis doorstaan door middel van automatisering

Gepubliceerd op 7 december 2022 in Robotics

Om de stijgende prijzen te compenseren en hun milieudoelstellingen te halen moeten industriële ondernemingen onderzoeken hoe automatiseringstechnologieën uit één bron kunnen bijdragen aan hun duurzaamheidsstrategie.

Hoge energie- en brandstofprijzen leggen druk op zowel huishoudens als de industrie. Niet alleen heeft de situatie negatieve gevolgen voor financiële plannen en portemonnees, maar de buitensporige prijzen dwingen sommige bedrijven ook om hun productie te staken. Volgens Make UK gaf 42% van door hen ondervraagde fabrikanten aan dat hun elektriciteitsrekeningen de afgelopen 12 maanden met 100% zijn gestegen en gaf 32% aan dat de gasprijzen het afgelopen jaar met meer dan 100% zijn gestegen. Bij een zorgwekkende 12% van de fabrikanten zijn al banen geschrapt als direct gevolg van hogere energierekeningen.

De oorlog in Oekraïne, de COVID-19-pandemie en de gasprijzen zijn slechts een paar van de oorzaken van de crisis, die alle sectoren treft en van invloed is op alles van energieprijzen tot leveringsketens. Welke overwegingen moeten productiebedrijven nu maken? Uitgebreide automatiseringsstrategieën zijn essentieel voor meer flexibiliteit en energie-efficiëntie. Dit omvat innovatieve robotica in combinatie met sensor- en vision-technologie, evenals artificial intelligence – AI at the Edge. Bovendien kunnen real-time gegevens van productie-installaties helpen bij het opsporen van afwijkingen en het verbeteren van de algehele effectiviteit van apparatuur (OEE).

Personeelstekorten en duurzaamheid

Terwijl bedrijven zich richten op het verlagen van de energie- en elektriciteitskosten moeten ze ook kijken naar gestroomlijnde processen die de sleutel zijn tot verduurzaming. Automatisering richt zich op de twee belangrijkste problemen waarmee productiebedrijven worden geconfronteerd. Demografische verschuivingen leiden bijvoorbeeld tot minder beschikbare banen. In het eerste kwartaal van 2022 werd meer dan 2,9% van de vacatures in de EU niet gevuld. Dat is bijna 50% meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor.  

De tweede uitdaging is het besparen van energie en het verminderen van de milieu-impact. Een kwart van de bedrijven heeft bijvoorbeeld nog geen duidelijke milieudoelstellingen vastgesteld. Het tekort aan geschoold personeel en de klimaatcrisis moeten echter strategisch worden aangepakt, en daarbij kunnen uitgebreide automatiseringsoplossingen helpen.

Verminder verspilling door uitval tot een minimum te beperken

Een optimale coördinatie van processen en systemen is een cruciale vereiste. Sensortechnologie en artificial intelligence (AI) stellen organisaties in staat om potentiële knelpunten in een installatie te detecteren, zoals losse kabels of storingen, en proactief maatregelen te treffen.

Sensortechnologie en artificial intelligence (AI) stellen organisaties in staat om potentiële knelpunten in een installatie op te sporen, zoals losse kabels of storingen, en om proactief maatregelen te treffen. Bij duurzaamheid komt veel meer kijken dan alleen maar focussen op energiebesparingen. Groeiende bedrijven zouden zelfs prioriteit moeten geven aan het terugdringen van schroot en afval. Optische inspectie en innovatieve technologie dragen bij aan het voorkomen van fouten en defecten tijdens de eerste stadia van de productie, waardoor productieverspilling en de daarmee gepaard gaande kosten tot een minimum worden beperkt.

Flexibele omschakeling van machines en geautomatiseerde aanvulling

Productielijnen moeten gemakkelijk aanpasbaar zijn. Dit verhoogt de flexibiliteit en efficiëntie, en vermindert de uitvaltijd. Enerzijds worden productreeksen voortdurend uitgebreid. Anderzijds staan maatwerk, herleidbaarheid en duurzaamheid hoog op de agenda. Fabrikanten moeten meer artikelen in kleinere partijen op voorraad hebben, en de vraag is steeds moeilijker te voorspellen geworden. De vraag is dus: waar te beginnen? Met geautomatiseerde mobiele robots (AMR) en machinevoeding via op cobot gebaseerde oplossingen voor continue productie kan de materiaalaanvulling op de productielijn worden geoptimaliseerd.

Meewerkende robots (cobots) kunnen de snelheid van de materiaalaanvoer verhogen door verpakkingen zoals dozen op te pakken en ze rechtstreeks op de transportband of in de verpakkingsmachine te plaatsen. De functies voor automatisering van transportbanden en beeldverwerking bieden extra voordelen in combinatie met SCARA-oplossingen (Selective Compliance Assembly Robot Arms), die helpen bij het aanvullen van de voorraad.

Minimaliseer omschakeltijden, vereenvoudig het onderhoud

Het kan ook voordelig zijn om geautomatiseerde machine-instellingen te gebruiken, waarbij sensoren, besturing, beweging, veiligheid en robotica worden gecombineerd. Alle machineprocessen moeten idealiter naadloos worden geïntegreerd en gecoördineerd, voor efficiëntie en duurzaamheid.

Een voorbeeld: de geïntegreerde robotcontroller (IC) van OMRON helpt de omschakeltijden in productielijnen drastisch te verkorten. De ontwerpmanager vereenvoudigt het proces van het maken van productieprocessen en productvarianten. Visuele bewaking helpt de aanpassingen nog verder te optimaliseren. 

Kort gezegd synchroniseert onze geïntegreerde robotcontroller automatiseringstechnologie, zodat producenten de snelheid en nauwkeurigheid van hun productie kunnen verbeteren, de gehele productielijn kunnen simuleren, onderhoud kunnen vereenvoudigen en de time-to-market kunnen verkorten.

Gezocht: oplossingen met weinig interfaces

Een flexibele productie met efficiënt gebruik van hulpbronnen levert een bijdrage aan verduurzaming en is een goede maatregel voor het omgaan met stijgende prijzen en strengere voorschriften. Bij het zoeken naar een geschikte technologiepartner is het belangrijk om een leverancier te kiezen die een divers productportfolio kan aanbieden dat alle doelgebieden omvat, zodat alles van robotica en regeling tot beeldtechnologie, AI en gegevensverwerking, veiligheid en controllers wordt betrokken van één bron. Oplossingen met weinig interfaces zijn van cruciaal belang voor technologen om naadloos en soepel te werken, aangezien de te behalen efficiëntie anders beperkt is. Een holistische controller vormt de kern van een end-to-end en geïntegreerde automatiseringsoplossing die de uitvaltijd van systemen, verspilling en fouten kan verminderen en tegelijkertijd de elektriciteitskosten te verlagen en de duurzaamheid te verbeteren.

Partners in duurzame technologie: toekomstgerichte batterijproductie

Bovendien moet de technologiepartner zich ook inzetten voor duurzaamheid. Als onderdeel van zijn SF2030-strategie streeft OMRON ernaar zijn CO₂-uitstoot te verminderen door energiebesparing en het gebruik van schone energie. Het bedrijf streeft naar energie- en grondstoffenbesparende productiemethoden (Eco Manufacturing). OMRON heeft onlangs met zijn partners VAF en Dassault een automatiserings- en roboticaproject in de productie van batterijen en brandstofcellen opgezet, waarin ontwerp en productie samengaan met hun digitale tweelingen, en IT (informatietechnologie) en OT (bedrijfstechnologie) een symbiotische relatie aangaan.

Wellicht vraagt u zich af of zulke oplossingen alleen beschikbaar zijn voor financieel succesvolle grote bedrijven. Nee! Slimme en geïntegreerde robotica-oplossingen zijn betaalbaar en bereikbaar voor bedrijven van elke omvang en bedrijfstak. Cobottechnologie is geschikt voor zowel het mkb als de grootschalige industrie, vooral voor handmatige stappen die snelle, flexibele ombouw vereisen, aangezien dit systeem eenvoudig door niet-deskundigen kan worden geprogrammeerd. Innovatieve robotoplossingen stellen organisaties in staat om de kwaliteit te verbeteren, zelfvoorzienender te worden en geld te besparen op energie. Alleen degenen die nu op nieuwe technologie vertrouwen, processen optimaliseren met moderne robotica, en daardoor duurzamer worden, zullen in de toekomst kunnen concurreren en de energiecrisis kunnen doorstaan.