Aanmelden

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot Ontwikkeling van slimme en flexibele productie: Noorse universiteit zet nieuw productielaboratorium op, vol met robots

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

Industry 4.0
Flexible Manufacturing
automation blog

Ontwikkeling van slimme en flexibele productie: Noorse universiteit zet nieuw productielaboratorium op, vol met robots

Gepubliceerd op 10 februari 2021 in Industry 4.0

De Norwegian University of Science and Technology (NTNU) heeft een nieuw educatief laboratorium in Ålesund ontwikkeld om het leren te bevorderen en de implementatie van automatisering en robotica onder fabrikanten in de regio uit te breiden. Het lab staat vol met een breed scala aan OMRON-oplossingen – zowel hardware als software.

Laboratorium voor onderzoek en productie

Het nieuwe “ManuLab” is in de eerste plaats ontwikkeld voor onderzoek, maar de faciliteiten kunnen door onderzoekers en productiebedrijven in heel Noorwegen worden gebruikt. Enkele van de belangrijkste onderzoeksgebieden waar het lab voor wordt gebruikt zijn metaalvorming, hoogenergetisch laserlassen, additieve industrie en Industry 4.0 met draadloze communicatie, sensornetwerken, leerfabrieken, digitale tweelingen, augmented reality en virtual reality, machine-leren en geavanceerde cognitieve automatisering. Op het gebied van productie kan het ManuLab worden gebruikt voor het testen van potentiële automatiseringstoepassingen, bijvoorbeeld op de productielijn.

Sprong in de richting van Industry 4.0

Het concept van het laboratorium kwam voort uit de wens van de universiteit om Noorse fabrikanten te helpen een grote sprong voorwaarts te maken in productie door hun processen naar Industry 4.0 te migreren in de stap naar de connected factory. Het bestaande lab was echter verouderd en de systemen waren niet met elkaar verbonden. De universiteit had dus een nieuw laboratorium nodig dat ‘proof of concept’ zou kunnen bieden aan fabrikanten en dat ook zou kunnen worden gebruikt om studenten op te leiden.
OMRON werd gekozen als de enige leverancier van industriële automatiseringsoplossingen voor het nieuwe laboratorium en de partner van het bedrijf, Amatec, als integrator. Torbjørn Hoel, Area Sales Manager van OMRON, legt uit: “In eerste instantie hadden we concurrentie van een ander bedrijf. We presenteerden echter onze filosofie van ‘innovative-Automation’ – onze visie om de productiesector nieuw leven in te blazen – en ook ons concept van flexibele productie door gebruik te maken van mobiele robots. De universiteit vond de presentatie erg interessant en we haalden het contract binnen.”
Het lab beschikt over twee Viper-robots, vier OMRON TM-collaboratieve robots en vier LD-autonome mobiele robots, een Quattro-robot, een Sysmac-controller voor machineautomatisering en vele andere items.

Testen van slimme en flexibele productieconcepten

Torbjørn vervolgt: “We hebben nu een fantastisch lab, waarin echte productie kan worden uitgevoerd. Het biedt geweldige mogelijkheden voor onderzoek en voor fabrikanten in Noorwegen om hun ideeën en concepten uit te testen. Ze kunnen prototypes uitproberen en testen hoe ze werken, en ontdekken hoe ze het beste robotica in hun productielijnen kunnen implementeren. Het is daarom een geweldige showroom voor slimme en flexibele productie en het past perfect binnen onze strategie om geïntegreerde, intelligente en interactieve oplossingen aan te bieden.”
Het project werd in september 2020 afgerond. Professor Ola Jon Mork van NTNU zegt: “OMRON verraste ons voortdurend. Het was zeer nuttig om een lokale leverancier van totaaloplossingen, waaronder robotica, te hebben, die ook een diepgaande kennis van automatisering had. Bovendien was het team van het bedrijf zeer competent en behulpzaam.”

Neem contact op met Omron-specialisten

Hebt u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.
  • Omron Europe

    Omron Europe