Aanmelden

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot Innovatieve cobot-toepassing verbetert veiligheid bij Leica Geosystems

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

Flexible Manufacturing
automation blog
Applications

Innovatieve cobot-toepassing verbetert veiligheid bij Leica Geosystems

Gepubliceerd op 11 februari 2021 in Flexible Manufacturing

De collaboratieve robot automatiseert de verwerking van trays en verbetert de veiligheid en ergonomie in een gevaarlijke werkomgeving.
Toen Leica Geosystems een veelzijdige automatiseringsoplossing nodig had voor de verwerking van trays met producten die gevuld worden met epoxymateriaal, besloot het bedrijf om een collaboratieve robot (cobot) van OMRON TM in te zetten. De OMRON-cobot werd aanbevolen door Gibotech, een van de Solution Partners van OMRON.
Leica Geosystems is een wereldwijd bedrijf dat gespecialiseerd is in de levering van hoogwaardige sensoren, software en diensten aan professionals werkzaam in de bouw, infrastructuur, mijnbouw, lucht- en ruimtevaart, productie en andere industrieën. In de machineregelingsfaciliteit in Odense, Denemarken, had het bedrijf een flexibele, nauwkeurige en veilige manier nodig om trays uit een rek te halen. Deze trays moesten vervolgens precies zo worden geplaatst dat de items op de trays konden worden gevuld met epoxymateriaal. De nieuwe oplossing moest ook schaalbaar zijn.

Mensen beschermen

Een van de grootste problemen was dat epoxydampen schadelijk kunnen zijn voor mensen, omdat ze ontstekingen en irritatie van de neus, keel en longen kunnen veroorzaken.
De OMRON TM-cobot was de perfecte oplossing, omdat deze eenvoudig kan worden gebruikt in gebieden waar het gevaarlijk is voor mensen. De NX- en NXIO-systemen van OMRON voor machinebesturing en het Sysmac-automatiseringsplatform maken ook deel uit van de oplossing die eenvoudig in het productieproces van Leica kon worden geïntegreerd. De systeemintegratie werd uitgevoerd door Gibotech.
Hoe automatiseert de OMRON TM-cobot de verwerking van trays? Als eerste pakt hij een tray met units uit een rek, met behulp van het TM-oriëntatiepunt. Dit is een logo of markering die aan het rek kan worden bevestigd en gemakkelijk kan worden gedetecteerd door de camera van de cobot. De markering vormt een referentiepunt voor de bewegingen van de cobot en met behulp van de positie van dit referentiepunt kunnen weer andere punten worden gedefinieerd.
Dit betekent dat de cobot kan worden getraind om de locatie van een item te identificeren. Vervolgens kan de cobot het oriëntatiepunt gebruiken om elk item met grote nauwkeurigheid te kiezen en te plaatsen. Zelfs als het rek wordt verplaatst, weet de cobot nog steeds waar hij moet bewegen op basis van de positie van het oriëntatiepunt.
Voor het Leica-proces verzamelt de cobot de tray en verplaatst hij deze zodanig dat deze zich onder een epoxy-extruder bevindt. De cobot past de positie van de tray aan, zodat de verschillende soorten items op de tray kunnen worden gevuld met epoxymateriaal. De cobot plaatst de tray met de epoxy-eenheden vervolgens in rekken waar ze gedurende enkele uren uitharden. Daarna plaatst hij de tray terug in het rek, waarbij het TM-oriëntatiepunt opnieuw als ijkpunt wordt gebruikt.

Voordelen van de cobot-oplossing

Met het nieuwe systeem kunnen verschillende items op de trays nu worden gevuld met epoxymateriaal zonder dat er mensen aanwezig zijn. Dit verbetert de ergonomie en veiligheid in de werkomgeving en beschermt de medewerkers van Leica, die zijn overgeplaatst naar andere bedrijfskritische taken. Tegelijkertijd heeft de nieuwe oplossing ook de arbeids- en productiekosten voor het bedrijf verlaagd.
De projectmanager van OMRON, Kenneth Jochumsen, zegt: "Dit was een zeer speciale en innovatieve cobot-toepassing die nog nooit eerder in Scandinavië is gebruikt. We konden deze ontwikkelen dankzij onze geïntegreerde technologische oplossingen en onze uitgebreide kennis van industriële automatisering. Het hele project voldeed aan de onderliggende filosofie van OMRON: Interactieve en veilige samenwerking tussen mensen en machines."
Bent Andersen, Product Supply and Process Service Manager voor Leica Geosystems, voegt toe: "Ons bedrijf verwacht in de toekomst aanzienlijk uit te breiden, dus het was belangrijk om een oplossing te vinden die met het bedrijf mee kan groeien. Daarom waren we vooral enthousiast over de flexibiliteit en schaalbaarheid van de automatiseringsoplossing van OMRON en de voordelen die deze heeft voor een grotere veiligheid van de medewerkers."

Neem contact op met Omron-specialisten

Hebt u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.
  • Omron Europe

    Omron Europe