Aanmelden

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot Kopen of leasen? Uw nieuwe cobot financieren

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

Operational Excellence

Kopen of leasen? Uw nieuwe cobot financieren

Gepubliceerd op 26 april 2023 in Operational Excellence

Stof tot nadenken voor het mkb bij de financiering van automatiseringsprojecten

Tekort aan vaardigheden, digitalisering, duurzaamheid en energiebesparende plannen versnellen automatiseringsprojecten in veel bedrijven. Zodra handmatige processen zijn geïdentificeerd die zichzelf lenen voor automatisering, is de volgende vraag: en wat kost het allemaal?

Het kan logisch zijn om opties zoals leasing of robot-as-a-service in overweging te nemen. Een voorbeeld van tools die met name het midden- en kleinbedrijf (mkb) een beter overzicht geven van de financiële aspecten van automatisering is de ROI-calculator van OMRON. Iedereen die momenteel overweegt een cobot of AMR aan te schaffen, kan deze tool gebruiken om het rendement op de investering inzichtelijk te maken.

Cobots gebruiken om het tekort aan geschoolde werknemers te bestrijden

Productiebedrijven hebben tekort aan geschoolde werknemers. Uit een BCG-onderzoek dat in 2022 in zeven landen werd uitgevoerd, bleek dat werkgevers het risico lopen om tot 37 procent van hun werknemers te verliezen die geen typische kantoorbaan hebben, maar werkzaam zijn in de productie, het onderhoud of service. Bijna een derde van deze werknemers is al van plan het bedrijf te verlaten waar ze momenteel werken. Bedrijven die geen vervanging kunnen vinden, zullen hun productieprocessen moeten herzien en technologieën implementeren die handmatige processen kunnen verminderen. Maar hoe kunnen dergelijke investeringen worden gefinancierd? Is kopen of leasen de betere optie? 

Eén technologie die bedrijven als eerste zouden kunnen overwegen, is collaboratieve robotica. Cobots vergen geen hoge investering en bieden vaak een snelle ROI, wat deze technologie aantrekkelijker maakt dan traditionele industriële robots mits ze in de juiste toepassingen worden gebruikt. Cobots kunnen worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen. Ze zijn eenvoudig te implementeren voor verschillende activiteiten en het ontwerp en de implementatie van de toepassing kunnen snel worden uitgevoerd. Belangrijke toepassingen zijn onder meer materiaalverwerking en productbehandeling, assemblage en demontage, lassen en solderen, doseren en andere. 

Hier is iets om over na te denken:

  1. Het is gemakkelijker om een investering af te wegen tegen de kosten per product. De aankoopprijs van een cobot-toepassing is bijvoorbeeld 100.000 euro en u berekent deze over een periode van drie jaar. Gedurende deze periode produceert u 8.640.000 producten die overeenkomen met een cyclustijd van vijf seconden per product als de productie 20 uur per dag en 200 dagen per jaar draait. In dit specifieke voorbeeld is de investering per product één cent. De investering in een cobot is daarom veel lager dan veel mensen aannemen.
  2. De totale investeringskosten zijn gewoonlijk ongeveer gelijk aan het gemiddelde jaarsalaris van een productiemedewerker. Op basis van deze berekening kan de investering al na één jaar of zelfs sneller worden terugverdiend. 
  3. Vooral het mkb is vaak nog steeds terughoudend om een cobot aan te schaffen, omdat ze zich zorgen maken over budget, cashflow, CAPEX of langdurige projectgoedkeuringen. Leasen kan hier een goed alternatief zijn, omdat cashflow of seizoensschommelingen geen probleem vormen. Leasen biedt extra flexibiliteit, waardoor kleinere bedrijven kunnen profiteren van de voordelen van automatisering via cobots. Leasen valt ook onder de operationele kosten (OPEX): de kosten worden maandelijks betaald en investeringen kunnen dus beter worden bewaakt en gepland.
  1. Als het leasecontract ook onderhoud en service omvat, is het eenvoudiger en duidelijker om de cobotfleet up-to-date en operationeel te houden zonder extra kosten te hoeven budgetteren. Bovendien is de cobot altijd beschikbaar, geen uitvaltijd meer. Automatisering kost het meeste wanneer het uitvalt. DaaroIm moet continuïteit worden gegarandeerd.
  2. Als het gaat om leaseaanbiedingen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat financieringsopties kunnen worden aangepast, omdat geen twee bedrijven hetzelfde zijn. Het is ook ideaal als de tarieven kunnen worden aangepast om knelpunten in de cashflow op te vangen. Bovendien moet er een mogelijkheid zijn om samen te werken met een financiële dienstverlener of zelfs de bank van het bedrijf om flexibeler te zijn.
  3. De volledige oplossing moet worden gedekt. Een robot heeft gereedschappen, randapparatuur, bases en meer nodig. Daarom moeten de systeemintegrator en cobot-fabrikant een complete oplossing bieden die ook holistisch kan worden gefinancierd. Patchwork-oplossingen zijn niet erg effectief.
  4. Veel ondernemers in het mkb vragen zich af hoe ze een nieuwe investering kunnen financieren. De ROI-calculator van OMRON toont twee opties: de traditionele CAPEX-optie met volledige betaling aan het begin en een OPEX-optie met leasing, waarbij betalingen over drie tot vijf jaar worden verdeeld. 
Neem contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op met Omron-specialisten

Hebt u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.
  • Peter Lange

    Peter Lange

    Business Development Manager Robotics, Omron Europe