Aanmelden

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot Hoe kan adaptieve inspectie met AI-ondersteuning bijdragen aan flexibele productie

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

AI
nieuws

Hoe kan adaptieve inspectie met AI-ondersteuning bijdragen aan flexibele productie

Gepubliceerd op 4 oktober 2022 in AI

AI-aangestuurde kwaliteitsinspectie helpt fabrikanten kwaliteit te garanderen en tegelijkertijd efficiëntie en flexibiliteit te verbeteren

Vandaag de dag zijn consumenten op zoek naar producten op maat die voldoen aan hun persoonlijke behoeften en voorkeur. In plaats van standaardproducten te produceren en in voorraad op te slaan, moeten fabrikanten producten personaliseren voor en leveren aan specifieke klanten. Dit leidt tot een revolutie in de productie die bedrijven ertoe dwingt hun processen te herbekijken. Bovendien is het een must om nul klachten en nul defecten te garanderen.

Het getrainde oog van een ervaren visuele inspecteur kan snel fouten opsporen. Deze routinetaak is echter vermoeiend en kan niet worden uitgevoerd bij elke stap van de productie, met name door de huidige tekorten aan arbeidskrachten in veel industrieën. Kan deze taak ook worden geautomatiseerd in een productie met hoge mix en laag volume? Kan een slim visiesysteem of een ‘elektronisch oog’ het onderscheidingsvermogen van het menselijk oog evenaren, met herhaalbaarheid en robuustheid als extra voordeel? De nieuwste adaptieve inspectie met AI-ondersteuning pakt de uitdagingen van geautomatiseerde kwaliteitsinspecties aan en verbetert tegelijk flexibiliteit, productiviteit en aanpassingsvermogen.  

Adaptieve kwaliteitsinspectie: nauwkeurige resultaten, minder uitval

Bij het automatiseren van visuele inspectietaken is een van de grootste obstakels de grote visuele variatie tussen verschillende producten die in orde of acceptabel zijn. Twee producten kunnen zonder defecten zijn, maar toch kleine verschillen vertonen, zoals minieme afwijkingen in het etiket of op het oppervlak.

De uitdaging ligt in hoe we een systeem leren een onderscheid te maken tussen defecten en kleine verschillen. Het getrainde menselijk oog ziet onmiddellijk of deze verschillen van invloed zijn op de kwaliteit van het product. Bij traditionele geautomatiseerde inspectiesystemen met machinevisie is het uitvalpercentage mogelijk veel te hoog. Elke kleine onregelmatigheid wordt afgewezen, ook al is het product perfect in orde en geschikt voor verkoop.

Het is mogelijk om menselijke vaardigheden te koppelen aan adaptieve technologie en AI, maar dit type technologie vereist vaak specialistische IT- en softwarevaardigheden. Hoe kan een machine het niveau van een getrainde inspecteur bereiken zonder dat er deskundige engineers nodig zijn en zonder oneindig veel tijd te besteden aan programmeren? Hoe kan het systeem gemakkelijk het onderscheid maken met ‘geschikt voor aanpassing’ of ‘geschikt voor verkoop’?

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden heeft OMRON een nieuwe kunstmatige intelligentie (AI) voor het opsporen van defecten ontwikkeld die de vaardigheden van ervaren kwaliteitsinspecteurs nabootst. Met behulp van het AI-algoritme wordt een referentiebeeld gemaakt op basis van verschillende afbeeldingen van producten zonder defecten. Hiermee kan de AI de productafwijkingen onderscheiden die moeten leiden tot afwijzing. Door minder producten af te wijzen, besparen bedrijven op verspild materiaal en afval. Het resultaat is een beter rendement en een schonere productie.

AI helpt defecten op te sporen met menselijke gevoeligheid en kan bovendien producten zonder defecten uitfilteren, net zoals ervaren kwaliteitsinspecteurs dat doen. Een ander belangrijk voordeel is dat het AI-instrument 24 uur per dag en 7 dagen per week consistent en betrouwbaar presteert.

Een inspectiesysteem met AI-ondersteuning maakt ook flexibele workflows in de productie mogelijk. Bedrijven kunnen veel sneller en flexibeler reageren op nieuwe klanteisen en productie- en inspectielijnen aanpassen. Naarmate de kwaliteit verbetert, daalt het aantal afgewezen producten en wordt de omschakeltijd tot een minimum beperkt. Dit verbetert de algehele efficiëntie van apparatuur (OEE) aanzienlijk.

Tot slot is de installatie uiterst eenvoudig. Het systeem leert door middel van afbeeldingen waarop menselijke inspecteurs defecten hebben aangeduid en hoeft niet te zoeken naar specifieke defecten. Dit maakt het systeem zeer flexibel. Ongeacht materiaaltype, kleur of grootte worden defecten op betrouwbare wijze opgespoord, zonder dat hiervoor eerst een definitie of afstelling nodig is. Dit is ideaal voor een productie met hoge mix en laag volume. Adaptieve inspectie is een belangrijke bouwsteen voor flexibele en toekomstgerichte productie – voor een hogere OEE en kwaliteit, verbeterde ondersteuning van medewerkers en naadloze processen.

Samenvatting

Door tekorten aan menselijke hulpbronnen en diversificatie van de behoeften van de consument is de vraag naar autonome en adaptieve visuele inspectiesystemen toegenomen. Een foutopsporingssysteem dat machinevisie combineert met AI kan van tevoren een verscheidenheid aan soorten defecten leren, zodat mensachtige inspectie mogelijk is zonder ingewikkelde instellingen of programmering. OMRON kan klanten helpen industriële automatiseringsoplossingen te maken die het leven en de werkomgeving van medewerkers verbeteren, door technologieën als detectie, controle, visie, robots en AI perfect te combineren.

Lees meer over de kwaliteitsinspectieoplossingen van OMRON

Neem contact met ons op voor meer informatie