Aanmelden

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot Vier automatiseringstips voor kleine en middelgrote bedrijven

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

Flexible Manufacturing

Vier automatiseringstips voor kleine en middelgrote bedrijven

Gepubliceerd op 25 november 2022 in Flexible Manufacturing

Toonaangevende bedrijven over de hele wereld worden momenteel geconfronteerd met de ene uitdaging na de andere: naast de sterk stijgende kosten als gevolg van de energiecrisis zijn er problemen met de toeleveringsketen, is er een tekort aan geschoolde werknemers en krijgen ze te maken met duurzaamheidseisen en toenemende digitalisering. Vooral kleine en middelgrote bedrijven moeten snel manieren vinden om deze hindernissen aan te pakken. Automatisering biedt een oplossing en omvat robotica zoals cobots en AMR (autonome mobiele robots), evenals sensoren, vision en AI-technologie. Hoewel bedrijven zich terdege bewust zijn van de voordelen van dergelijke technologieën, tonen studies ook aan dat vele sceptisch blijven over het daadwerkelijke gebruik ervan.

Vooral bedrijven zonder toepassingsexpertise vrezen dat het gebruik van robots gepaard gaat met hoge kosten. Dus als u zich momenteel afvraagt of de aanschaf van een collaborative of mobiele robot de moeite waard is voor uw eigen bedrijf, kan de nieuwe ROI-calculator van OMRON u helpen. Dit hulpmiddel biedt een snel overzicht van het rendement op investeringen en laat zien wanneer een robotica-investering kostendekkend is.

De automatisering in middelgrote bedrijven versnelt

Er zijn momenteel ongeveer 23,1 miljoen kleine en middelgrote bedrijven in de Europese Unie. Ze maken integraal deel uit van de economie, hoewel er verschillen zijn van land tot land. In Duitsland bijvoorbeeld is 82% van de toegevoegde waarde van het land afkomstig van dergelijke bedrijven. In 2021 waren er in het Verenigd Koninkrijk 5,6 miljoen particuliere bedrijven, die 99,9% van het totaal uitmaken. Elke dag komen er bovendien meerdere nieuwe ondernemers bij. In de EU als geheel ligt dat cijfer rond de 56%. Kleine en middelgrote bedrijven zijn belangrijke werkgevers: bijna 84 miljoen EU-burgers werken in het MKB. Het probleem: op veel plaatsen wordt het steeds moeilijker om werknemers te vinden. In de EU stond in het eerste kwartaal van 2022 ongeveer 2,9% van de vacatures open, een toename van bijna 50% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Als gevolg daarvan moeten bedrijven dringend nieuwe manieren vinden om geschikte werknemers in dienst te nemen en te houden.

Technologieën die handmatige en repetitieve taken overnemen, kunnen de veiligheid en efficiëntie van werknemers verbeteren. Andere maatregelen zijn onder meer opleidingsinitiatieven, stimulansen voor nieuwe starters, werknemerprogramma's en meer. Cobots zijn geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven omdat ze flexibel zijn en voor veel toepassingen kunnen worden gebruikt. Studies tonen aan dat dit segment een enorm potentieel heeft: de markt voor collaborative robots zal naar verwachting groeien van $ 1,2 miljard in 2021 tot $ 10,5 miljard in 2027. Tot 2027 wordt een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 43,4% voorspeld.

Wie zich voor het eerst met dit onderwerp bezighoudt, wordt geconfronteerd met tal van vragen en overwegingen. OMRON heeft vier belangrijke aspecten samengesteld die aan het begin van automatiseringsprojecten in overweging moeten worden genomen om projecten vooruit te helpen, twijfels weg te nemen en belanghebbenden aan boord te krijgen.

1. Concentreer op toepassingsscenario's en schaal langzaam op 

Bedrijven die nadenken over automatisering en cobots moeten zich niet in de eerste plaats afvragen of een investering in robotica de moeite waard is. Het is belangrijker om te begrijpen welke processen efficiënter kunnen worden ingericht en hoe. Zeer gedetailleerde taken die handmatig door een specialist moeten worden uitgevoerd, kunnen weliswaar worden geautomatiseerd, maar dat kost enorm veel tijd en middelen. Het is raadzaam om te beginnen met kleine projecten en vervolgens geleidelijk op te schalen, nieuwe workflows toe te voegen, het wagenpark uit te breiden, enzovoort. Neem bijvoorbeeld een grote bakkerij, waar bedrijfsleiders zich niet afvragen hoe een robot kan worden ingezet, maar hoe brood zonder menselijke tussenkomst van de ovenlijn naar de afdelingen kan worden overgebracht.

2. Gebruik robots om werknemers te ondersteunen

Een belangrijk voordeel van robots is dat ze flexibel zijn. Ze kunnen worden aangepast en bijgesteld, in wagenparken worden gebruikt, en nog veel meer. Afhankelijk van het product en het toepassingsgebied zijn wijzigingen van de posities en de toevoeging van uitbreidingen mogelijk, zodat ze eenvoudig aan andere of gewijzigde taken kunnen worden aangepast. Dit betekent echter niet dat ze werknemers vervangen. Het einddoel is een goed georganiseerde interactie tussen mens en machine. Middelgrote bedrijven moeten zich aanvankelijk concentreren op individuele taken en niet te complexe toepassingen bedenken en plannen. Een uitbreiding van de robot, bijvoorbeeld met een camera om een beeldverwerkingssysteem (machine-vision-technologie) op te nemen, is ook mogelijk in een later stadium, mits er een roboticapartner wordt gekozen die verschillende toepassingsgebieden vanuit één bron kan afdekken en een goed partnernetwerk biedt. De focus moet liggen op het volgende: Hoe kunnen robots werknemers helpen? Welke handmatige taak kan aan een robot worden overgedragen, zodat de menselijke werknemer zich kan concentreren op taken die meer waarde toevoegen? Het laden en lossen van machines en palletiseren en depalletiseren zijn processen die relatief snel en eenvoudig geautomatiseerd kunnen worden. Lassen, verven en ontbramen zijn andere goede voorbeelden van het gebruik van robots in middelgrote bedrijven.

3. Maak werknemers enthousiast en laat hen een specialisatie kiezen

Robots worden idealiter gebruikt om repetitieve taken uit te voeren die constante precisie vereisen. In de interactie met de robots blijft de mens de specialist, terwijl de robot repetitieve en eentonige taken op zich neemt. Robots zijn geen wondermiddel om alle problemen op te lossen of een vervanging voor menselijke werknemers. Deze gedachte moet in elk automatiseringsproject worden meegenomen - ook om de angst van de werknemers weg te nemen. Er zijn nog steeds specialisten nodig, bijvoorbeeld voor de assemblage van producten, voor procesoptimalisatie en voor het uitvoeren van onderhoudstaken. Bovendien moeten werknemers zich bewust zijn van de mogelijkheden en getraind worden om optimaal gebruik te maken van nieuwe technologieën. Terwijl robots bijvoorbeeld het palletiseren, sorteren, laden van materiaal of de kwaliteitscontrole overnemen, kunnen werknemers creatiever zijn en waarde toevoegen.

4. Vertrouw op ervaring en partnernetwerken

Om de taken en mogelijkheden van robots uit te breiden, is apparatuur van derden nodig, zoals veiligheidsvoorzieningen of beeldverwerkings- en inspectiesystemen. Als vooral kleine en middelgrote bedrijven kunnen vertrouwen op een roboticapartner om alomvattende ondersteuning te bieden, bespaart hen dit veel werk en zorgen: kennis die in de eigen organisatie ontbreekt, wordt geboden door ervaren partners. In een onderzoek van OMRON gaf bijna 90% van de IT-managers aan dat zij afhankelijk waren van externe consultants als het ging om Industry 4.0 en gegevensanalyse. Kleine en middelgrote bedrijven hebben daarom niet alleen behoefte aan slimme technologie, maar ook aan holistische aanbieders en ervaren systeemintegrators.

Negen van de tien bedrijven willen in 2030 robotautomatisering in hun respectievelijke infrastructuur opnemen. Mobiele robots en cobots zijn in deze context eenvoudig te implementeren. Dit maakt deze automatiseringsproducten een goede optie voor bedrijven die hun productieprocessen flexibeler en efficiënter willen inrichten. OMRON wil kleine en middelgrote bedrijven ondersteunen bij automatisering en biedt leasemogelijkheden om de initiële investeringskosten laag te houden. De ROI-calculator helpt ook om eenvoudig investeringen in cobots en mobiele robots te evalueren. Op deze manier kunnen bedrijven van elke omvang profiteren van het potentieel van automatisering en hoeven ze zich geen zorgen te maken over ondoorzichtige of moeilijk te voorspellen kosten.
Neem contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op met Omron-specialisten

Hebt u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.
  • Peter Lange

    Peter Lange

    Business Development Manager Robotics, Omron Europe