Aanmelden

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot Cobot-dashboard: op een slimme manier data voor OEE-verbetering visualiseren

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

Industry 4.0
Flexible Manufacturing
Operational Excellence

Cobot-dashboard: op een slimme manier data voor OEE-verbetering visualiseren

Gepubliceerd op 16 maart 2021 in Industry 4.0

Elsive en OMRON werken samen om data-inzichten en productie-efficiëntie te verbeteren

De fabriek van de toekomst is niet alleen gebaseerd op een goed georganiseerde interactie van de meest uiteenlopende machines, robots, sensoren en AI-technologieën. Ondernemers en besluitvormers worden ook steeds vaker geconfronteerd met de uitdaging om de enorme hoeveelheden gegevens die door de verschillende productielijnen worden verzameld te harmoniseren en zo goed mogelijk te gebruiken om hun beslissingen te ondersteunen. Er moet niet alleen een uitgebreide datastrategie worden ontwikkeld, maar er zijn ook technologieën nodig die de gegevens zodanig verwerken en presenteren dat problemen onmiddellijk worden geïdentificeerd voordat ze uit de hand lopen.

Nieuwe datastrategieën nodig

Analyse van big data kan operators of besluitvormers in staat stellen de productiebehoefte binnen grote industriële bedrijven nauwkeuriger te voorspellen in plaats van ruwweg te schatten. Uit een onderzoek van Frost & Sullivan bleek dat analyse van big data verschillende optimalisatiemogelijkheden biedt voor de industrie, waaronder een 10% hogere efficiëntie, maar liefst 20% lagere bedrijfskosten en tot 50% besparingen op onderhoudskosten. In een ander onderzoek zei een op de twee respondenten in de industriële omgeving dat ze niet beschikten over adequate analytische of technologische kennis voor analyse van big data. Ongeveer de helft van de respondenten meldde dat ze onvoldoende analytische of technische expertise hadden voor analyse van big data.
Dus hoe kan deze uitdaging het hoofd worden geboden? Er zijn slimme oplossingen nodig die een overzicht bieden van de gegevens die door machines en robots worden verzameld, zodat operators snel de correlaties kunnen zien – zonder langdurige training of het inhuren van externe experts.

Machine-interactie naar mobiele apparaten brengen

Het Nederlandse bedrijf Elsive BV toont aan hoe dit praktijkvoorbeeld van collaboratieve robots (cobots) eruit kan zien in een productiefabriek. De oplossing van Elsive, iodash genaamd, biedt een totaaloplossing voor machinebouwers en eindgebruikers om hun machine-interactie naar hun apparaat te brengen. Met dashboards voor machines en totale lijnen kunnen ze hun machine met elk apparaat verbinden, terwijl alle machinestatussen in een intuïtieve omgeving worden gevisualiseerd. De oplossing kan worden gebruikt in combinatie met alle OMRON-cobots en is ook een add-on-oplossing voor deze toepassingen in sectoren als voedingsmiddelen en grondstoffen, landbouw, OEM en elke andere omgeving waarin automatisering wordt gebruikt om OEE te verbeteren. Hoewel deze innovatie haar oorsprong vindt in de automatisering van broeikassen, zijn steeds meer machinebouwers en eindklanten uit verschillende markten nu geïnteresseerd in het gebruik van deze dashboardoplossing.

OEE en concurrentiekracht verbeteren

Maar waar begint men met zulke transformerende projecten? Vanwege de omvang van veel productiefabrieken is het een grote uitdaging om een overzicht te behouden van de gezondheid van machines. Meer controle en transparantie zijn nodig om bedrijfs- en machineprocessen te verbeteren. Het kunnen anticiperen op incidenten kan helpen de procesefficiëntie te verhogen. De drijfveren van dit proces waren de wens en de noodzaak om een oplossing te creëren die op intuïtieve wijze gegevens weergeeft die door machines of cobots zijn verzameld voor eindgebruikers. Het primaire doel was de algehele effectiviteit en efficiëntie van de fabriek te verhogen en daarmee de concurrentiekracht te vergroten. Om dit te bereiken, heeft Elsive een open platform ontwikkeld dat gegevens over heterogene machines in een complete productiefaciliteit kan verzamelen en visualiseren. Er waren flexibele leveranciers nodig die gegevens kunnen leveren met open protocollen zoals OPC-UA, HTTPS etc. Er zijn veel robotfabrikanten, maar OMRON was in staat een totaaloplossing te bieden op het gebied van hardware. Omdat de OMRON TM-cobot dergelijke ingebouwde functies niet heeft, wordt een Sysmac-controller gebruikt om de robot te besturen. Deze fungeert tevens als gateway (OPC-UA) naar hun platform. Dit lost twee problemen op: gegevens zijn eenvoudig toegankelijk en de robot kan flexibeler worden bestuurd.

Naadloze gegevensoverdracht

Deze nieuwe oplossing kan worden gebruikt met de OMRON TM-cobot en OMRON NX102 IoT-controller. Voor het verzenden van gegevens kunnen operators gebruikmaken van REST API of MQTT-broker als toegangspunt voor het gegevensplatform of intern ontwikkelde Edge IoT-managers die op afstand kunnen worden beheerd. Verdere opties zijn koppelingen met de OMRON NX PLC via MQTT-broker, de OMRON-cobot via OPC UA of de OMRON NX PLC via MySQL-koppeling. Een externe REST API-toegang kan gegevens toegankelijk maken voor derden.

Werkelijke prestaties en historische gegevens

OMRON maakt indruk door zijn flexibiliteit en bereidheid zich aan te passen aan de behoeften van de klant, door software op toepassingsniveau te creëren die naadloos kan communiceren via 'plug-and-play'. OMRON-componenten verzamelen de gegevens, die vervolgens naar het iodash-platform worden gestuurd. Een realtime dashboard toont de werkelijke prestaties van de robot inclusief de historische gegevens. Hierdoor kan de operator de status van zijn proces op afstand zien. Door procesdata op te slaan en te vergelijken in de cloud kunnen bedrijven OEE berekenen. Deze nieuwe oplossing kan duidelijke inzichten verschaffen in de productieprestaties, het potentieel voor optimalisatie en de transparantie van processen op basis van verzamelde informatie over machines (OMRON NX PLC, OMRON-cobot). Toepassingsscenario's voor voorspellend onderhoud zijn in de toekomst ook denkbaar.

Samenwerking voor meer kracht in de toekomst

Dit project vormt een indrukwekkende basis voor het concept innovative-Automation! van OMRON: het combineert het Sysmac-platform met OMRON-cobots en integreert ze met IT, het biedt een interactieve toepassing die interactie via de cloud vergemakkelijkt en het stelt de gegevens en informatie op een intelligente manier beschikbaar met de NX1 IoT-controller. De dashboardoplossing van Elsive kan in combinatie met alle OMRON-machines worden gebruikt als slimme add-on voor een verbeterd gegevensoverzicht en een beter inzicht in de fabriek van de toekomst. Neem contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op met Omron-specialisten

Hebt u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.
  • Omron Europe

    Omron Europe