Aanmelden

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot Mobiele robot automatiseert voedseldistributie tijdens een pilot in seniorencentrum

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

Flexible Manufacturing
Applications
Overig

Mobiele robot automatiseert voedseldistributie tijdens een pilot in seniorencentrum

Gepubliceerd op 16 april 2021 in Flexible Manufacturing

Het Seniorencentrum Kustaankartano in Finland test momenteel een autonome mobiele robot voor het automatiseren van de voedsellogistiek tussen het Voedselcentrum Kustaankartano en het seniorencentrum. De pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met Servicecentrum Helsinki, de afdeling Sociale Diensten en Gezondheidszorg van Helsinki en Forum Virium Helsinki. Het doel is het transport van maaltijden naar de seniorenafdelingen te stroomlijnen.

  • 0:00 -   Mobiele robot automatiseert voedseldistributie tijdens een pilot in seniorencentrum
De door Dimalog Oy ontwikkelde Polle-robot (Polle is Fins voor werkpaard) is gebaseerd op de autonome mobiele robot LD-250 van OMRON. Deze robot is de sterkste in de LD-serie en kan payloads tot 250 kg aan. Hij kan autonoom navigeren en is ontworpen voor interactie met mensen om een collaboratieve en veilige werkomgeving te bieden.
De mobiele robot fungeert als een serveertrolley en transporteert en serveert niet alleen maaltijden, maar kan ook worden gebruikt voor o.a. post, kartonafval en wasgoed. De mobiele robot navigeert zelfstandig naar de servicetunnel, liften en hellingbanen van Kustaankartano. Hij is te herkennen aan het geluid van paardenhoeven, zodat hij makkelijker wordt opgemerkt als hij passeert. Polle identificeert ook gevaren en mogelijke obstakels in de gangpaden. Doordat hij obstakels dynamisch vermijdt, kan Polle navigeren in nauwe en veranderende omgevingen, bijvoorbeeld als er een nieuw obstakel zoals een bed wordt toegevoegd.

Een nieuwe benadering voor voedseltransport

Katriina Bernoulli, Multi-service Development Manager van Servicecentrum Helsinki, vertelt: "In Kustaankartano wordt een groot deel van de voedseldistributietijd besteed aan het transporteren van de maaltijden, omdat het gebied groot is en de afstanden tussen de afdelingen lang zijn. We hopen dat deze nieuwe technologie dit makkelijker zal maken. Voor een succesvolle voedsellevering is het essentieel dat klanten hun maaltijden op tijd ontvangen. Als er een probleem is, wordt er bovendien onmiddellijk een melding ontvangen, waarna voedselleveringen op een andere manier worden afgehandeld."
Robots in de voedingsmiddelenindustrie zijn een nieuw fenomeen. In het nieuwe project - een combinatie van Kustis Goes Digi! en Co-Created Health and Wellbeing (CoHeWe) - is nauwe samenwerking tussen de betrokken partijen van het grootste belang geweest om ervoor te zorgen dat er rekening werd gehouden met verschillende perspectieven. Tijdens het proefdraaien worden feedback en observaties over de werking van de mobiele robot verzameld om de follow-up te evalueren.
Dimalog Oy, een technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in mobiele en collaboratieve robotica, werd gekozen als implementatiepartner. Het in de pilot gebruikte serviceontwerp stond onder leiding van Muotohiomo Oy. Peeter lange, projectmanager van het Forum Virium Helsinki CoHeWe-project, zegt: "De Polle-robot is een goed voorbeeld van hoe de stad Helsinki innovaties ontwikkelt in samenwerking met bedrijven. Kustaankartano is een testplatform waar bedrijven hun producten kunnen uitproberen in een echte gebruikersomgeving. Als de innovaties werken, kan de stad geld, tijd en middelen besparen."
Mocht de pilot succesvol zijn, dan kunnen robots mogelijk worden gebruikt in andere voedseldiensten van Servicecentrum Helsinki, met name in de gezondheidszorg. Gehoopt wordt dat het experiment zal leiden tot een nieuw inzicht in de mogelijkheden. "In de voedingsmiddelenindustrie is het gebruik van robotica nog vrij nieuw, maar dit zal in de nabije toekomst zeker vaker voorkomen", aldus Katriina Bernoulli. "Via Polle krijgen we informatie over de werking van de robot in voedseltransport, maar hopelijk ook inzicht in de mogelijkheden van robotica in de hele industrie. Dit is een interessant leerproces voor ons."

Andere mogelijkheden voor robots

Robotica kan niet alleen voor catering worden gebruikt, maar ook aan behoeften in andere sectoren voldoen. Mikael Neuvonen, projectleider en directeur van de Development Services Unit bij Servicecentrum Helsinki, merkt op: "Het experimenteren met en gebruiken van robotica in verschillende diensten is al lange tijd een van onze doelen geweest. We hopen dat de resultaten van dit experiment kunnen worden gebruikt voor maaltijdtransport en voor behoeften in de sociale en gezondheidszorgsector."
Deze overtuiging vindt weerklank in het Seniorencentrum Kustaankartano, waar mensen graag deelnemen aan nieuwe experimenten. Tarja Sainio, de directeur van het centrum, legt uit: "Als onderdeel van het Kustis Goes Digi!-project hebben we diverse digitale experimenten uitgevoerd in Kustaankartano. We zijn op zoek naar nieuwe manieren om te werken en de middelen van ons personeel vrij te maken, zodat ze meer tijd kunnen besteden aan de zorg voor de bewoners en aan het werken met hen. Deze pilot is een onderdeel van het project. Digitalisering is de toekomst en we kijken ernaar uit om te zien welke kansen dit en robotica zullen bieden. Wij willen betrokken zijn bij deze ontwikkeling." Neem contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op met Omron-specialisten

Hebt u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.
  • Omron Europe

    Omron Europe