Aanmelden

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot Mobiele robot vervoert afval voor Kymenlaakso Central Hospital in Finland

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

Flexible Manufacturing
automation blog
Applications

Mobiele robot vervoert afval voor Kymenlaakso Central Hospital in Finland

Gepubliceerd op 8 maart 2021 in Flexible Manufacturing

Afvalvervoer en logistieke planning zijn erg arbeidsintensief in ziekenhuisomgevingen. Afvalvervoer is ook een fysieke taak die zowel tijd als menselijke hulpbronnen vergt.
Xamk University of Applied Sciences in Zuidoost-Finland heeft echter samen met Kymenlaakso Central Hospital en de Laurea University of Applied Sciences een geautomatiseerde oplossing ontwikkeld. Deze maakt gebruik van een autonome mobiele robot om klein afval te vervoeren dat in ziekenhuizen wordt geproduceerd.
  • 0:00 -   Autonome mobiele robot in ziekenhuisomgeving - logistiek klein afval
Er loopt momenteel een pilotstudie in het ziekenhuis, dat gevestigd is in Kotka, om het systeem en alle functies ervan te testen met behulp van een OMRON LD mobiele robot. Door deel te nemen aan de proef wordt het Kymenlaakso Central Hospital een pionier op het gebied van product- en afvallogistiek.

De effectiviteit van mobiele robots evalueren

De pilotstudie evalueert de geschiktheid van mobiele robots voor transportwerk en de technische oplossingen die in het project zijn ontwikkeld. Het doel is te achterhalen wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van robotica in een ziekenhuisomgeving. De studie beoogt ook de kennis van het personeel over robotica en daarmee samenhangende digitalisering te vergroten.
Jonne Holmén, de projectmanager bij Xamk University, legt uit: "Ondanks de vertragingen veroorzaakt door de pandemie zijn we erin geslaagd de testcycli veilig uit te voeren en hebben we uitstekende ervaring opgedaan met de bruikbaarheid van robots in ziekenhuizen. De robot berekent een geschikte route en navigeert deze met behulp van een geprogrammeerde plattegrond en laserscans. Hij vermijdt hierbij obstakels en kan op elk punt van de route zien waar hij zich bevindt."
Er worden op afstand opdrachten naar de transportrobot gestuurd met het verzoek een volle afvalbak op te halen en deze naar het centrale afvalpunt van het ziekenhuis te vervoeren. Bovenop de mobiele robot is een rollenbaan gemonteerd, die zichzelf autonoom laadt en ontlaadt. Het transportsysteem omvat eveneens rollenbanen voor ophalen en afleveren. Wanneer de operator merkt dat een afvalbak vol is, wordt de robot met een druk op de knop opgeroepen.

Een verschil maken

"Robots maken de handmatige overdracht van afval overbodig", zegt Jonne Holmén. "In de toekomst kan afvaltransport worden geoptimaliseerd, zodat het plaatsvindt op momenten dat er minder ander verkeer is. Volgens onderzoek wordt 30% van de arbeidstijd van verplegend personeel besteed aan niet-verplegend werk. De robot kan worden gebruikt voor verschillende transporten binnen het ziekenhuis. Mobiele robots zijn ideaal voor routinetaken waarvoor normaliter fysieke arbeid nodig is."
Het nieuwe logistieke systeem kan ook verschillende nieuwe zakelijke kansen creëren voor bedrijven zoals roboticafabrikanten en organisaties als ziekenhuizen die zorgdiensten verlenen.
Het volledige project 'Small Waste Logistics in a Hospital Environment' wordt beheerd door Xamk University, en Laurea University is betrokken bij de implementatie ervan. Het project wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De partner van Xamk University in de pilot was technologiebedrijf Dimalog Oy, dat de rollenbaanoplossing implementeerde.
Teemu Kytömäki van Dimalog Oy concludeert: "De nieuwe robotoplossing is een concreet en makkelijk te begrijpen voorbeeld van hoe robotica en automatisering in het dagelijks leven en werk integreren. De robot handelt routinetaken soepel en onafhankelijk af, waardoor mensen meer tijd hebben voor andere activiteiten." Neem contact met ons op voor meer informatie

Neem contact op met Omron-specialisten

Hebt u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.
  • Omron Europe

    Omron Europe