Aanmelden

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot Samen de fabriek van de toekomst bouwen

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

Automatisering
Flexible Manufacturing
Industry 4.0

Samen de fabriek van de toekomst bouwen

Gepubliceerd op 16 juni 2022 in Automatisering

Als een van de grootste business units van OMRON streven we ernaar de fabriek in Den Bosch verder te ontwikkelen om aan de behoeften in de EMEA-regio te voldoen.

De business unit Industrial Automation van OMRON ondersteunt innovatie in de productie door geavanceerde automatiseringsoplossingen te ontwikkelen en te produceren. Als een van de grootste business units van OMRON streven we ernaar de fabriek in Den Bosch verder te ontwikkelen om aan de behoeften in de EMEA-regio te voldoen. Het doel is om een faciliteit te creëren die mensen kennis laat maken met de 'fabriek van de toekomst' en deze ook daadwerkelijk te bouwen.

Ons Europese hoofdkantoor is gevestigd in Hoofddorp en de vestiging in het Brabantse Den Bosch is de belangrijkste Midden-Europese locatie voor activiteiten. Zij omvat onder andere de fabriek, het Europese distributiecentrum, onderzoek en ontwikkeling (R&D) en reparatiediensten. De combinatie van deze vier disciplines levert diensten aan 18.000 klanten in Europa, en waar van toepassing ook aan klanten in andere regio's, waaronder Japan en de VS.

Van lokale tot internationale fabriek

De faciliteit in Den Bosch werd begin jaren negentig opgericht als fabriek en omvatte kort daarna de R&D-afdeling ter ondersteuning van de verdere ontwikkeling van de Europese markt. In de afgelopen tien jaar was Den Bosch in staat om de productie van veelgevraagde producten van China naar Europa te verplaatsen door Lean Manufacturing en innovatie van assemblageprocessen toe te passen. Daarnaast ontwikkelde de vestiging een hoogwaardig portfolio controllers inclusief oplossingen voor Human Machine Interface (HMI) en industriële pc's (IPC) voor de wereldwijde markt. Beide ontwikkelingen gaven een impuls aan het bedrijfsvolume van de locatie, dat 4 tot 5 keer toenam, wat een belangrijke mijlpaal was voor ons en nog meer voor onze klanten.

De nieuwste toevoeging aan het portfolio is de productie van robots. "Als team zijn we er trots op dat we zijn aangewezen als de wereldwijde fabriek voor vaste robots", zegt Paul Sollewijn Gelpke, locatiemanager van OMRON in Den Bosch. "Tegen de trend in Nederland in breiden we de productie juist uit dankzij onze efficiënte productiemethode en de innovatieve oplossingen die we toevoegen. Door de kosten concurrerend te houden en de hoge kwaliteit te handhaven, voldoen we aan de verwachtingen van onze klanten."

Tal van innovatieve mogelijkheden

Door de stijgende vraag en de dynamische marktbehoeften vormt de omschakeling van standaard massaproductie naar aangepaste massaproductie de grootste uitdaging voor de productiefaciliteiten. Den Bosch heeft een dynamische assemblagelijn dankzij software-innovaties, die zich aanpast aan het product dat wordt vervaardigd. Zo kan de vestiging al binnen twee weken een volledig op maat gemaakte industriële pc leveren.

Deze efficiëntie zal goed van pas komen. Momenteel zijn er in Nederland meer vacatures dan werkzoekenden en door de verdere vergrijzing van de bevolking zal het aantal vacatures verder toenemen. Onze onderliggende missie is levens te verbeteren en bij te dragen aan de samenleving. Een gezonde werkomgeving is de eerste stap om een bloeiende samenleving op te bouwen.

"In onze filosofie draait alles om innovatie", zegt Tim Foreman, hoofd van R&D. "Met automatisering wil OMRON intelligente oplossingen bieden, zoals robots of slimme zelflerende productiesystemen, om mensen te ontlasten van repetitieve handmatige taken. Op die manier dragen we ook bij aan de samenleving."

Mogelijkheden in een hightech-ecosysteem

Sollewijn Gelpke, die tevens President en Managing Director is van OMRON Manufacturing of the Netherlands, verwacht dat de vestiging in Den Bosch verder zal groeien als competentie- en servicecenter. Het maakt deel uit van een hightech-ecosysteem, dat bijvoorbeeld de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in Den Bosch en Brainport Industries in Eindhoven omvat.

Alle datawetenschappers in het R&D-team zijn afgestudeerd aan JADS. Andere hoogopgeleide medewerkers hebben veelal gestudeerd aan de TU/e, maar ook aan hogescholen Fontys en Avans, die in Noord-Brabant zijn gevestigd. Wij bieden stageplaatsen aan voor studenten van universiteiten en andere onderwijsprogramma's. In de fabriek van OMRON werken ook productiemedewerkers uit Den Bosch en omstreken.

Dit hele ecosysteem is volgens Sollewijn Gelpke een 'enorme hulpbron' voor verdere ontwikkeling. Dat geldt ook voor de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). De BOM investeert echt in zijn stakeholders en is zeer actief in het organiseren van evenementen, waarvoor OMRON vaak wordt uitgenodigd, en het onderhouden van het netwerk van contacten dat belangrijk is voor het bedrijf.

Samen de fabriek van de toekomst bouwen

Het ecosysteem van OMRON bestaat ook uit klanten die hun hoofdkantoor in Brabant hebben. Den Bosch, de hoofdstad van de zuidelijke provincie, heeft een zeer goede ligging, met veel snelwegen en alle belangrijke havens van West-Europa en Duitsland in de buurt. Dat stelt ons in staat om producten duurzaam, met minder transportkosten, sneller en dus efficiënter te leveren.

Het tijdig leveren van kwaliteit - tegen een concurrerende prijs - wanneer de klant erom vraagt, is een van de belangrijkste kenmerken van de fabriek van de toekomst (Factory of the Future - FotF). Dit moet echter op een slimme manier worden gerealiseerd, want wellicht ontstaat er in de toekomst een tekort aan arbeidskrachten. De FotF zal sterk datagedreven zijn, met een hogere efficiëntie per vierkante meter, verwacht Sollewijn Gelpke, die ook het belang benadrukt van zijn partners. Deze worden uitgenodigd om samen na te denken over de toekomst van productie.

"Aangezien er een reële behoefte is om onze fabriek uit te breiden, zijn we nu al aan het kijken wat de voorwaarden voor de komende 10 jaar moeten zijn", zegt hij. "We hebben een behoorlijk groot terrein dat ons de kans geeft de fabrieksruimte te verdubbelen of te verdrievoudigen. En gelukkig hebben we ook steun van de gemeente Den Bosch."

Neem contact op met Omron-specialisten

Hebt u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.
  • Omron Europe

    Omron Europe