Aanmelden

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot Intelligente systeemoplossingen met autonome mobiele robot: AM-Flow en OMRON

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

Flexible Manufacturing
automation blog

Intelligente systeemoplossingen met autonome mobiele robot: AM-Flow en OMRON

Gepubliceerd op 27 oktober 2021 in Flexible Manufacturing

Industrie 4.0 biedt de belofte van gestroomlijnde processen, inzicht in big data en productielijnen die 24/7 draaien zonder uitvaltijd. In tegenstelling tot historische ‘industriële revoluties’ biedt deze de luxe van tijd en keuze voor fabrikanten. Dat komt omdat de voordelen van automatisering stapsgewijs of volledig kunnen worden omarmd, of het nu gaat om een nieuwe, uiterst moderne fabriek of een traditionelere productiefaciliteit die deels is gemoderniseerd. AM-Flow, een ondernemend bedrijf dat momenteel furore maakt door oplossingen te bieden aan producenten op het gebied van additieve productie (AM), maakt het makkelijker om de overstap te maken.
Het in 2018 opgerichte AM-Flow is marktleider in de automatisering van additieve productie (het industriële gezicht van 3D-printen). “Onze missie,” aldus Stefan Rink, CEO van AM-Flow “is om de mondiale AM-industrie van de allernieuwste Industrie 4.0-technologie te voorzien. Wij creëren end-to-end gedigitaliseerde AM-productieprocessen (3D-printen) en bieden ondersteuning om het volledige potentieel van additieve productie te bereiken – van democratisering van ontwerp tot duurzame productie.”

Unieke uitdagingen het hoofd bieden

Voor fabrikanten die industriële 3D-printers gebruiken, biedt de wereld van HMHV-producten (high-mix/high-volume) unieke uitdagingen. Normaal gesproken is de eerste stap bij het automatiseren van een fabrieksproces het standaardiseren van het productportfolio. In de additieve productie draait alles om variatie. Momenteel worden dagelijks oneindig veel verschillende geometrieën en materialen in grote volumes geprint. “Als uw fabriek meerdere exemplaren van een breed scala aan onderdelen of 3D-geprinte objecten produceert met dezelfde printer, moeten deze worden uitgepakt, gereinigd, geïdentificeerd, gesorteerd, getrommeld en meestal gekleurd voordat ze worden ingepakt en verzonden,” legt Carlos Zwikker, CCO bij AM-Flow, uit. “Dat zijn veel processen, die veel productieruimte in beslag nemen en nog veel meer handmatige arbeid vereisen.” Daarom heeft AM-Flow duidelijke doelstellingen waarbij goed gedefinieerde systeemoplossingen centraal staan.

Verfrissende manier van zakendoen

AM-Flow heeft een logische benadering van automatisering, waarbij modulaire oplossingen beschikbaar zijn voor elke fase van het additieve productieproces. Geautomatiseerde identificatie, machine-vision die uitsluitend gebaseerd is op de geometrie van het onderdeel, sorteren, picken, inpakken, labelen en transporteren zijn allemaal afzonderlijke modules waaruit klanten kunnen kiezen. AM-Flow heeft ook een verfrissende manier van zakendoen, met een slim bedrijfsmodel dat klanten helpt de eerste stap te zetten.
“Klanten die nog niet helemaal zeker zijn van een volledige investering vooraf, kunnen onze oplossingen op een pay-per-use-basis gebruiken,” aldus Carlos Zwikker. Dat betekent een minimale investering vooraf, met alle voordelen van AM-PICK, AM-VISION, AM-SORT, AM-BAGGING en AM-ROUTE die beschikbaar zijn onder een ‘pay-as-you-grow’-overeenkomst.

Slimme AM-fabriek

Naarmate het bedrijf van deze klanten zich uitbreidt, neemt hun behoefte aan specifieke productie- en workflowinformatie toe. Dit is waar de AM-EXPERT-service een rol gaat spelen. “We werken samen met klanten om hun bestaande workflow te analyseren en mogelijkheden voor verbetering te zoeken,” aldus Carlos. “We helpen hen bij het ontwikkelen van hun business case, waarbij we kijken naar gebieden die het meest baat hebben bij automatisering. Onze eindklanten ontwerpen nu al wereldwijd de klok rond en de 3D-printers draaien 24/7.” De laatste stap naar een slimme fabriek is het automatiseren van de resterende handmatige processtappen tussen de printers en het distributiecentrum. Dit zal de kosten per onderdeel aanzienlijk verlagen en de verdere implementatie van AM stimuleren.

Samenwerking tussen mensen en robots

Voor bedrijven die in omvang toenemen, maar ook voor bedrijven met processen die al op de productievloer zijn geïmplementeerd, is AM-ROUTE de oplossing bij uitstek voor intern transport. Dankzij de ondersteuning van OMRON is voor één taak in het bijzonder niet langer hetzelfde niveau van menselijke interactie vereist: intern transport, waarbij goederen van de ene naar de andere locatie binnen de fabriek worden vervoerd. “Het transport van leveringen (semi-)voltooide goederen van het ene productieproces naar het andere of naar het distributiecentrum, is nu geautomatiseerd. Met hulp van OMRON bieden we een volledig autonome mobiele robot (AMR), de AM-ROUTE,” zegt Stefan Rink.

Closed-loop tracking en tracering

Voor Ronald Mol, Regional Account Manager bij OMRON in Nederland, is de samenwerking een perfecte match. “Wij zijn verheugd met AM-Flow samen te werken om hun klanten de voordelen van onze autonome mobiele robot LD-60 te bieden. Deze robot uit de LD-serie heeft een laadvermogen van 60 kg, navigeert op basis van natuurlijke kenmerken en kan eenvoudig in een industriële omgeving worden geïmplementeerd – er zijn geen aanpassingen aan de fabriek nodig.” De LD-60 is een autonome robot met zelflokalisatie en zelfnavigatie, die automatisch zijn route plant om botsingen te voorkomen. Hij gebruikt hiervoor een veiligheidsscanlaser en een laser laag aan de voorzijde voor het detecteren van obstakels. Als de robot via wifi verbonden is met het fabriekssysteem, kan hij worden geprogrammeerd om tussen stations te rijden met een snelheid van 1,8 m/s en items op te halen en af te leveren, waarbij alle items in elk stadium volledig te traceren zijn.

Autonome intelligentie

“Dit is een intelligent voertuig dat werkt binnen een intelligent systeem,” zegt Ronald. “Het maximaliseert de inzetbaarheid van machines door stilstand te verminderen en menselijke fouten te elimineren. Het hele portfolio van diensten en oplossingen dat door AM-Flow wordt aangeboden, is perfect afgestemd op de groeiende verschuiving naar automatisering. De AMR'S van OMRON zijn een trots onderdeel van dat aanbod. We blijven AM-Flow en hun klanten ondersteunen, net als elk bedrijf dat wil profiteren van de transformerende kracht van Industrie 4.0.”
Neem voor meer informatie over dit artikel contact op met OMRON of AM-Flow.

Neem contact op met Omron-specialisten

Hebt u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.
  • Omron Europe

    Omron Europe