How smart is your packaging line | Omron, België

Aanmelden

Please use more than 6 characters. Forgot your password? Click here to reset.

Wachtwoord wijzigen

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot How smart is your packaging line

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

Hoe slim is uw verpakkingslijn?

Dan Rossek, Regional Marketing Manager, Omron UK

De invoering van Industry 4.0 in uw verpakkingslijn kan veel voordelen opleveren: van een beter datamanagement tot een hogere efficiency. Maar hoewel de voordelen evident zijn, is het vervangen van een volledige productielijn wellicht geen optie voor verpakkingsbedrijven die nu al met kleine marges werken. Hoewel de overgang naar een moderne, flexibele en intelligente lijn de meeste voordelen oplevert, kunnen zelfs kleine wijzigingen aan bestaande faciliteiten de efficiency aanzienlijk verhogen.

Het draait allemaal om data

Intelligente verpakkingslijnen kunnen de traceerbaarheid, inzetbaarheid en kwaliteit verhogen en de bedrijfs- en eigendomskosten verlagen. De meeste voordelen worden gerealiseerd door het geïntegreerde componenten- en besturingsplatform, dat zorgt voor een naadloze uitwisseling van gegevens tussen apparaten en het besturingssysteem. De beschikbaarheid over gegevens op componentniveau is een van de belangrijkste sleutelfactoren om de voordelen van een Industry 4.0-systeem te realiseren.

Vooral bij oudere apparatuur zijn de gegevens, als die al beschikbaar zijn, gewoonlijk een binaire aan/uit-indicatie. Het is alleen mogelijk om te zien of de machine in bedrijf is of niet, en of de sensor iets kan detecteren of niet. Er is vaak geen specifieke informatie beschikbaar die aangeeft dat een machine bijvoorbeeld met een lagere capaciteit werkt vanwege slijtage van de motorlagers, of dat een optische sensor vuil is in plaats van dat deze niet meer werkt.

Het elektronisch verzamelen van gegevens is dus een goede eerste stap. Mogelijk vereist dit een wijziging in het werkproces, om ervoor te zorgen dat de gegevens correct worden gelogd en niet onleesbaar op papier worden gekrabbeld. Of, wanneer de gegevens al door de apparatuur worden geregistreerd, verbinding van de apparatuur met een overkoepelend IT-domein of analytische software. Dit vereist wellicht een aantal kleine technische upgrades van de apparatuur, waarbij extra sensoren moeten worden aangebracht voor de registratie van bedrijfsgegevens, de omzetting van analoge informatie naar een digitaal formaat of de toevoeging van een gegevenscommunicatiemodule om draadloos gegevens te kunnen verzamelen en beheren.

Zodra de basisprocedure voor het verzamelen van gegevens is ingevoerd, is het mogelijk om de gegevens te analyseren om te zien hoe efficiënt de lijn is, en eventuele knelpunten in het proces op te sporen om de efficiency verder te kunnen verbeteren. Ook is het hierdoor mogelijk om de toestand van het apparaat te bewaken en preventief onderhoud uit te voeren.

Stelt u zich eens voor dat een etiketteringsmachine op uw lijn een kleine storing heeft. De operators weten dat de machine zo nu en dan moet worden bijgesteld om een soepel bedrijf te garanderen. Het duurt slechts twee minuten om de storing te verhelpen, dus houden zij het niet eens meer bij. Over een langere periode kan dit echter een aanzienlijk effect hebben op de efficiency van de lijn.

Stap voor stap

Door te weten hoe efficiënt uw verpakkingslijn is, kunt u precies in die gedeeltes investeren die het minst efficiënt zijn. Hierdoor kunt u ook een strategie ontwikkelen om uw lijnen te migreren en een intelligente, flexibele productie mogelijk te maken.

In de huidige snel veranderende markten, zijn productieruns vaak korter en diverser. Lijnen die zijn opgezet voor een enkel product of lijnen waarbij het veel tijd kost om ze gereed te maken voor een ander product, kunnen een belangrijke oorzaak zijn van inefficiëntie. Het opnieuw uitrusten van een lijn, zodat deze verschillende soorten producten kan ondersteunen, of de omwisseling automatiseren, kan aanzienlijke voordelen opleveren doordat bestaande lijnen langer in gebruik blijven en het tijdsverlies door het wisselen tussen producten wordt verlaagd.

Dezelfde taal spreken

Of u nu een bestaande lijn aanpast of een nieuwe lijn opzet, het is essentieel dat alle machines met standaardprotocollen en gemeenschappelijke datasets communiceren. Zelfs een nieuwe lijn zal waarschijnlijk uit componenten van verschillende fabrikanten bestaan, dus is het essentieel om ervoor te zorgen dat zij allemaal dezelfde taal spreken.

OPC UA is een open en veilige communicatiestandaard die veel wordt gebruikt voor Industry 4.0-toepassingen. OPC UA is een ontwikkeling voor meerdere platformen van OPC (OLE voor procesregeling) die voor het eerst in 1995 samen met Microsoft werd gedefinieerd door een aantal spelers in de automatisering. OPC UA bouwt voort op het succes van OPC en biedt een platformonafhankelijke oplossing, met o.a. modelgebaseerd databeheer.

Naast onderlinge communicatie is het ook belangrijk dat de lijn beschikt over standaardinterfaces voor de operators. Standaarden zoals PackML zorgen voor een reeks modi en statussen om één gemeenschappelijke HMI-look en -feel te garanderen en bieden een gemeenschappelijke methode voor het verzenden van belangrijke gegevens tussen machines.

Intelligenter beslissingen nemen

Doordat gegevens in een gemeenschappelijk en eenvoudig te begrijpen formaat beschikbaar zijn, zijn operators en productiecontrollers beter in staat om beslissingen te nemen over de status van een verpakkingslijn. Problemen kunnen sneller worden vastgesteld en verholpen. En nog belangrijker, intelligente systemen kunnen zelfs potentiële problemen vaststellen voordat er daadwerkelijk iets aan de hand is, waardoor preventief onderhoud kan worden gepland om de inzetbaarheid van de lijn te garanderen.